Vi skal stadig kæmpe for penge til udlandskirker

Den nyvalgte formand for Danske Sømands- og Udlandskirker, Hans Skov Christensen, er lettet over, at det for første gang i organisationens levetid er lykkedes at komme af med de røde tal. Men for mange skattekroner havner stadig i de forkerte hænder, mener han

Erhvervsmanden Hans Skov Christensen bliver ny formand for de danske kirker i udlandet.–
Erhvervsmanden Hans Skov Christensen bliver ny formand for de danske kirker i udlandet.–. Foto: Liselotte Sabroe.

Mange steder ud over verden, hvor danskere arbejder eller har slået sig ned, ligger også danske kirker. Deres betydning for studerende, udstationerede danskere fra erhvervslivet eller det officielle Danmark kan dårligt overdrives, mener erhvervsmanden Hans Skov Christensen, som netop er blevet valgt som ny formand for Danske Sømands- og Udlandskirker.

Den 66-årige Hans Skov Christensen er trådt tilbage fra stillingen som administrerende direktør i Dansk Industri, og det har givet ham frie hænder til andre opgaver.

LÆS OGSÅ:
Danske udlandskirker går glip af millioner

I går påtog han sig således formandshvervet på Danske Sømands- og Udlandskirkers landsmøde i Nyborg. Her afløste han den navnkundige og hidtil eneste formand i organisationens historie, A.O. Andersen.

Historisk set var det også det første landsmøde, hvor udlandskirkerne kunne præsentere et positivt regnskab, dels på grund af interne besparelser, dels på grund af øget fondsstøtte og et succesfuldt lotteri. Ikke mindst betyder 857 sognes medlemskab af Danske Sømands- og Udlandskirker en solid økonomisk opbakning.

Det er en utrolig lettelse, at der nu er kommet balance i økonomien. Det betyder ikke, at der er noget stort råderum, så vi skal stadig kæmpe for at skaffe flere indtægter, så vi kan gennemføre de aktiviteter for danskerne i udlandet, som hele tiden trænger sig på, siger Hans Skov Christensen.

Her ligger der en stor opgave i at gøre opmærksom på, at man som udstationeret dansker kan tage sin kirkeskat med sig.

Det skal være lettere for danskere på midlertidigt ophold i udlandet at tage deres kirkeskat med, så den ikke bare tilfalder statskassen, men i stedet den kirke i udlandet, som man knytter sig til. Det er den største enkelt-aktivitet, vi i bestyrelsen vil forsøge at få gennemført, siger Hans Skov Christensen.

Mange danskere i udlandet ved nemlig ikke, at de kan tage deres kirkeskat med sig. Ordningen er desuden så besværlig og indviklet, at mange faktisk afstår fra at bruge den, har udlandskirkerne tidligere peget på.

Sidste år fik man gennem Folketingets Kirkeudvalg oplyst, at 13.000 udsendte danskere i 2008 betalte 16,5 millioner kroner i kirkeskat. I de fleste tilfælde havnede pengene i statskassen, og udlandskirkerne nød kun godt af 700.000 kroner.

vincents@k.dk