Kort sagt om folketingsvalget 2011

Valgkampen er synlig overalt – både i gadebilledet, som fotoet her viser, og i de debatindlæg, som Kristeligt Dagblad modtager. Vi bringer i dag en hel side med læsernes meninger. –
Valgkampen er synlig overalt – både i gadebilledet, som fotoet her viser, og i de debatindlæg, som Kristeligt Dagblad modtager. Vi bringer i dag en hel side med læsernes meninger. –. Foto: Søren Staal.

Kvinderne skal afgøre det

Inga Glensholmtidligere fogedretssekretær, Vestergade 68, 1., Svendborg

Man har altid sagt, at man skal ikke stemme på en kvinde, bare fordi hun er kvinde. Rigtigt. Men nu har vi chancen for at få en kvindelig statsminister, som er højt kvalificeret. Høj uddannelse og chefstilling i EU-Parlamentet, som hun senere blev medlem af, og nu formand for S.

Så nu må vi kende vores besøgelsestid. Danmark trænger til et nyt image, og som formand for EU fra nytår vil hun vise sit format. Jeg vil sammenligne hende med Hillary Clinton og Madeleine Allbright. Men hendes egen personlighed, intelligens og styrke vil lyse over Europa og gavne Danmark.

Vi trænger til en total forandring. Helle Thorning-Schmidt (S) bør blive statsminister. Det siges, at det som altid bliver de nordatlantiske stemmer, som afgør det. Jeg synes, danske kvinder skal afgøre det.

Vækst er vildspor

Birgitte Albrechtsenlærer, Helligkorsvej 35 A, 2., Roskilde

Hvis bare vi laver vækst, så tror de fleste, at alt bliver som før. Efter min mening er det en stor misforståelse. Intet bliver som før. Tværtimod skal der gerne ske et paradigmeskifte.

En politisk ensidig vækstfokusering er et vildspor, der får mennesker til at overforbruge og ekspandere materielt. De fleste af vore politikere ikke alle er som marionetdukker i et teaterstykke. De skaber ikke holdbare løsninger til at skabe en verden i balance med alle deres krampagtige forslag om vækstpakker, men udstiller blot, hvorfor det er gået så galt.

Tabt gik spiritualiteten og en tro på, at der er en højere mening med livet end kvælning i materialisme, hvor både mennesker og natur ødelægges. Jeg efterlyser et bredere udsyn. En større bevidsthed. Et udsyn præget af åndelig fordybelse, der fører os til større ydmyghed, taknemmelighed og til at dele jordens ressourcer. Så tror jeg, verden kan reddes fra sammenbrud.

Urimelig brugerbetaling

Maja Arthycand.psych. og diakon, Klosterhaven 8, Birkerød

Kære Margrethe Vestager (R) og ligesindede i Liberal Alliance og De Konservative: Det er muligt, at man taber jordforbindelsen, når man har siddet på Christiansborg i mange år og fået en rimelig gage. Men for mange mennesker er det svært at få det til at løbe rundt med yderligere udgifter.

Det gælder børnefamilierne, pensionisterne, dem som er på overførselsindkomst, kronisk syge og andre marginaliserede grupper. Nu vil I indføre brugerbetaling på lægebesøg. Hvilke konsekvenser tror I dette vil få? Hvad vil det resultere i på sigt, når sygdomsramte undlader lægebesøg?

Jeg er rystet!

Anna Marie Brixtofte, cand.psych., Pinievangen 96, Allerød

Jeg går i kirke så ofte som muligt og er totalt uforstående over for det faktum, at kirkegængere stemmer på VKO-partierne. Det kunne jeg end ikke drømme om.

Søndag efter søndag lytter man til næstekærlighedsbuddet om at tage vare på de mindste iblandt os for derefter at stemme på partierne i den nuværende regering, som primært er præget af en Dansk Folkepartis tankegang, fordi Venstre og De Konservative ellers ikke får deres idéer vedtaget.

Den indre svinehund lever og har det fint!

Marxistisk støtteparti

Morten Christensen, Byagervej 115, 1.mf., Birkerød

I denne valgkamp fortjener vælgerne, at der sættes fokus på Enhedslisten, der i en eventuel S-SF-regering ender som tungen på vægtskålen. Sker dette, så hold godt fast på tegnebogen!

Under SR indførte Poul Nyrup Rasmussen (S) den særlige pensionsopsparing (SP), der indefrøs en procent af lønnen på en særlig pensionskonto. Men vupti efter et par år fik Enhedslisten gennemtrumfet, at SP-midlerne skulle fordeles jævnt mellem befolkningen. Og sådan blev en opsparing forvandlet til en skat. Heldigvis fik VK sat en stopper for dette, og senere fik vi vores egne (!) penge udbetalt.

Enhedslisten er et marxistisk parti, som vil den totale omfordeling i samfundet. Skal de igen have mulighed for indflydelse?

Hjælp til selv-hjælp er bedst

Niels Anton Dammedlem af Kristendemokraternes regionsbestyrelse, Fjordparken 40, Præstø

U-landshjælp gør gavn på mange måder, og den bliver mest effektiv, når den udvikles i samarbejde med modtagerne. I de 16 år, jeg arbejdede med udviklingsarbejde i Bangladesh, så vi en stor positiv virkning.

Kristendemokraterne vil arbejde for, at udviklingshjælpen gradvist igen bliver en procent. Det vil betyde, at flere mennesker får mulighed for at overleve og igen få en tilværelse i deres land.

Meget kan synes håbløst for flygtninge og mennesker i nød, men oftest møder man et håb og en drøm om, at familiens børn ikke bare kan få mad, men også en uddannelse. Vi skal fortsætte med at hjælpe med denne udvikling.

Pengene eller livet?

Mette Guldagerfolketingskandidat for Kristendemokraterne, Løvegade 51 A, 1.tv., Slagelse

De klassiske mærkesager har Kristendemokraterne også ved dette valg sat langt nede på sin dagsorden, skriver Henrik Hoffmann-Hansen i Kristeligt Dagblad den 1. september.

Men: Kristendemokraterne har altid som sin overordnede dagsorden haft retten til livet som den grundlæggende menneskeret fra undfangelse til død. Jeg ved det, for jeg er i min syvende folketingsvalgkamp og har hver gang understreget, at vi er det eneste parti med dette i principprogrammet.

Afskaffelse af fri abort er der ikke flertal for, men alle partier er enige i, at aborttallet skal ned. Hvorfor ville ingen så stemme for vores forslag i Folketinget om obligatorisk rådgivning af gravide, inden der søges om abort?

Hvorfor vil ingen tage ved lære af 38 år med fri abort i Danmark, hvor kvinder i dag føler skyld og sorg over de børn, de aldrig gav lov at leve? Mange vidste ikke, hvad en abort var. Hvorfor vil I blive ved med at forholde dem den viden? Jeg spørger bare!

Stem taktisk i en mørk tid

Bjørn Holmskjold, Tåningvej 44, Skanderborg

Man skal i konsekvens af den generelle politiske udvikling stemme taktisk på Enhedslisten, alene af den grund, at partierne er ved at klumpe sig sammen på højrefløjen, hvor egoismen er størst, og medmenneskeligheden i tingene er mindst.

Et stærkt Enhedslisten vil derfor trække de øvrige partier tilbage mod midten.

For egoismen kan nemlig ikke bringe Danmark gennem det kaos, som hele verden lige nu er på vej ind i i form af både økologiske og økonomiske sammenbrud.

Vi går en meget mørk fremtid i møde, hvor sammenhold og medmenneskelighed bliver det vigtigste våben.

Vi bevarer EU-forbeholdene

Jakob Lindblom Kalmargade 33 st.th., Aarhus N

Helge Rørtoft-Madsen efterlyser i Kristeligt Dagblad den 6. september mere EU-debat i valgkampen. Jeg kan kun være enig og hjælpe med de spørgsmål, Helge Rørtoft-Madsen stiller til partierne om deres EU-holdninger.

Enhedslisten vil som det eneste parti til venstre for De Konservative ikke afskaffe et eneste EU-forbehold. Som bekendt bestemmer EU i dag cirka 80 procent af medlemslandenes love, og Enhedslisten vil ikke give EU mere magt, men derimod mindre, så det demokratiske råderum kan genskabes.

Enhedslisten kræver også Danmark ud af den stærkt neoliberale Europluspagt og som minimum en folkeafstemning herom. Allerhelst vil Enhedslisten melde Danmark helt ud af EU og erstatte det af et fleksibelt og demokratisk samarbejde.

Så til Helge Rørtoft-Madsen er der kun at sige, at hvis man vil styrke EU-modstanden i Folketinget og ved de kommende forbeholdsafstemninger, som S og SF har varslet, ja, så er der kun Enhedslisten at stemme på til venstre for De Konservative.

Bekæmp dobbeltmandater

Knud MadsenOluf Lerchesvej 11, Korning, Horsens

Vælgere, der er modstandere af dobbeltmandater og har den opfattelse, at byrådsarbejde ikke skal være lønnet venstrehåndsarbejde for folketingsmedlemmer, bør forud for folketingsvalget få oplyst navne på folketingskandidater for det parti, som de ønsker at stemme på og fravælge de kandidater på stemmesedlen, der kan kalde sig både folketingsmedlemmer og byrådsmedlemmer.

Kirken skal have egen forfatning

Bjarne Nederby Jessenfolketingskandidat for Kristendemokraterne, Vinderød Enghavevej 73, Frederiksværk

Kristendemokraterne har længe talt for, at kirken skal have sin egen forfatning, sådan som Grundlovens paragraf 66 har lagt op til siden 1849. Kirken skal være herre i eget hus. Det er uhørt, at Folketinget skal kunne blande sig i kirkens indre anliggender. Så her er Kristendemokraterne på linje med rød blok, men så hører enigheden også op.

Kristendemokraterne ønsker ikke en adskillelse af kirke og stat. Sammenhængen er grundlovssikret og bør også være det i fremtiden. Kristendemokraterne ønsker ikke Kirkeministeriet afskaffet og afløst af et religionskontor.

Der er religionsfrihed i Danmark, men ikke religionslighed, og kristendommen har en særstilling. Sådan skal det også være i fremtiden. Men det kan blive lavet om med en rød regering. Det er således en god grund til, at kristne stemmer blåt eller hvorfor ikke orange, Kristendemokraternes farve?

En mur gennem byen

Jan Wærum ChristensenKongemosen 7, Smørum

Helle Thorning-Schmidt (S) vil indføre en københavnerskat under synonymet betalingsring. En ekstra skat på 10.000-18.000 kroner hvert år er kun én af konsekvenserne.

Boligpriserne skal korrigeres, når der skal kompenseres for den nye skat. Regn med prisfald på omkring 300.000. Bygninger skal rives ned for at gøre plads til store betalingsanlæg som dem ved Storebælt en arkitektonisk katastrofe for København. Veje må lukkes, og nye køer opstår for at tvinge folk gennem betalingsanlægget. Forretninger, skoler og sportsforeninger omkring muren bliver ramt, fordi alle vil omlægge deres gøremål til egen side af muren.

En mur vil sænke sig gennem byen.

De stærkste betaler skatten, mens de svageste må leve med en time eller mere til daglig transport.

Gratis børnehaver

Ib Perssonforhenværende overlæge, dr.med., Tesdorpfsvej 70, Frederiksberg

I Schweiz betaler almindelige borgere 15 procent i skat. Der er børnehaver gratis. Befolkningen mener, det er en selvfølge, da skoler er gratis. Lukkedage i børnehaver er et ukendt begreb.

I Danmark betaler almindelige mennesker 40 procent i skat. En børnehaveplads kan koste op til 2000 kroner om måneden. Foruden ferier kan forældrene komme ud for, at der kan være op til 26 lukkedage.

Det er dybt uansvarligt og uværdigt, at et land som Danmark også på dette felt praler med verdens bedste velfærd, og det hele så ved nøjere eftersyn kun er tomme fraser.

Børn i skolealderen kan have skavanker, så de ikke kan klare sig i almindelige skoler. Det giver problemer. De er nærmest blevet en kastebold mellem kommunerne og regionerne. Man prøver efter bedste evne at smøre udgifterne af gensidigt. Ingen synes at skænke det faktum en tanke, at det er børns skæbne, det drejer sig om. Der må fastsættes nøje retningslinjer for udgifternes fordeling. Det skal ikke være tilfældigheder, der afgør børns skæbne.

Hvem skal betale for en bedre omsorg for vores bøn? Man kan vende spørgsmålet om og spørge: Kender du noget bedre formål? Det bliver nok ikke bedre, førend der vælges folketingsmedlemmer, der brænder for børns velfærd.

Rødt bind for øjnene

Finn Rudaizkyfolketingskandiat for Dansk Folkeparti

Hvorfor er det ikke et tema i valgkampen, at Enhedslisten vil opløse politiet og militæret for at kunne gennemføre en revolution i Danmark? Hvorfor er det ikke et tema, at Fathi El-Abed (SF) ønsker Israel udslettet og vil i dialog med Hamas?

Hvorfor er der tavshed omkring S og SFs integrationsudspil Plads til alle der vil, hvor de aftaler at genåbne for indvandring via asylsystemet?

Måske fordi mange ser en interesse i, at vælgerne sætter deres kryds med et rødt bind for øjnene.

Væk med forbeholdene

Arne ThøgersenEuropabevægelsen, Ellehammersvej 67, Holstebro

Danmark har som det eneste EU-land fire undtagelser til EU-samarbejdet. De betyder, at Danmark er sat uden for politisk indflydelse, når det handler om euroen, til trods for at den danske krone følger euroen.

Vi kan heller ikke deltage i de militære operationer ude omkring i verden, når der skal stå EU på uniformerne.

Endvidere kan Danmark heller ikke kan deltage i det retslige samarbejde grundet undtagelsen, hvilket vil få stor betydning fremover, idet hele det retslige samarbejde bliver overstatsligt.

For at kunne deltage fuldt ud i EU-samarbejdet må Danmark have de fire undtagelser afskaffet så hurtigt som muligt efter folketingsvalget og inden det danske formandskab i 2012, da undtagelser bliver mere og mere skadelige for Danmark.

Jeg skal herved opfordre folketingskandidaterne til at tale eller skrive om deres forhold til EU og undtagelserne i særdeleshed, idet EU-politik i allerhøjeste grad berører os alle.

Kirkekamp og valgkamp

Herluf ThingAnnavej 31, Fredericia

Med kirkeminister Per Stig Møllers (K) bebudede udspil om kirkelig vielse af homoseksuelle tegner der sig nu et billede af et næsten enigt Folketing for denne indgriben i folkekirken.

En sådan indgriben vil skabe utryghed i og flugt fra folkekirken til frimenigheder og valgmenigheder.

Er det virkelig en sådan splittelse, man ønsker?

Jeg er ikke medlem af noget politisk parti og kan ofte være i tvivl om, hvor jeg skal sætte mit kryds, men denne gang ligger det tindrende klart: Det skal være ved Kristendemokraterne, såfremt man ikke bare vil følge med strømmen og se vores kære folkekirke splittet.

Dette er ikke ringeagt for homoseksuelle, men en fastholden ved den kristne kirkes tro og lære.

Vi peger på Lars Løkke

Per Ørum Jørgensenparlamentarisk leder og folketingskandidat for Kristendemokraterne, Stabyvej 51, Staby, Ulfborg

Kristendemokraterne er hverken røde eller blå. Vi er orange. Når vi ved dette valg peger på en borgerlig statsministerkandidat, så hænger det sammen med, at vi anerkender, at Danmark står midt i og over for nogle økonomiske udfordringer, der skal håndteres med ansvarlighed.

Hvis vi får de afgørende mandater, så skal vi selvfølgelig have indrømmelser. Det er ganske naturligt. Derfor stiller vi også tre krav til en kommende statsministerkandidat:

Borgerne skal maksimalt have 30 minutters kørsel til et sygehus, udviklingsbistanden skal hæves til en procent af BNP, og borgerne skal have mulighed for at skabe bedre sammenhæng mellem familieliv og arbejdsliv ved at der indføres en familielivskonto.

Kristendemokraterne vil kombinere medmenneskelighed og anstændighed med økonomisk ansvarlighed.