Æblemanden fra Amerika

MED VIDEO: Steve Jobs var ifølge USAs præsident indbegrebet af den amerikanske ånd

Steve Jobs i sin ungdom, da Apple var nystartet, før han blev fyret fra sit eget firma. -
Steve Jobs i sin ungdom, da Apple var nystartet, før han blev fyret fra sit eget firma. -.

Steve Jobs var for mange mennesker en næsten mytologisk figur, der arbejdede sig op fra ingenting og endte med at ændre verden. Bogstaveligt talt.

Steve Jobs må anses som en af de absolut vigtigste drivkrafter bag den digitale revolution, der har kendetegnet de seneste 30-40 år. Han og hans partner, Steve Wozniack, grundlagde firmaet Apple og byggede i en garage den første egentlige personlige computer; de forvandlede store monstrum-maskiner til små, håndterbare størrelser med en mus at navigere med.

LÆS OGSÅ: Teknologiens ypperstepræst er borte

Senere indledte han og Apple cd-skivens stille død med musikafspilleren iPod og iTunes en musikbutik, der alene eksisterer på internettet.

Så kom iPhone, en telefon med kun én knap, som man bruger ved at røre og bladre på den trykfølsomme skærm. Som en selverklæret Apple-fan udtrykker det:

Ved at gøre computere personlige og lægge internettet i vores lommer gjorde han informationsrevolution ikke bare tilgængelig, men intuitiv og sjov.

Hans navn? Præsident Barack Hussein Obama.

LÆS OGSÅ: Steve Jobs var nørdernes visionære konge

Han symboliserede ånden i amerikansk opfindsomhed, skrev præsidenten i går i en pressemeddelelse.

Ifølge Forbes årlige liste over verdens rigeste var han vurderet til at være god for cirka 47 milliarder kroner, og hans firma, Apple, for 1739 milliarder kroner. Det er omtrent så meget som alle Europas banker tilsammen og betydeligt mere end de 56 milliarder, firmaet var vurderet til for bare 10 år siden, da Steve Jobs kun lige var blevet administrerende direktør for Apple.

Han var adoptivbarn og afsluttede aldrig en uddannelse. Han læste blandt andet kalligrafi på universitetet uden at tage eksamen. I stedet startede han Apple, hvor han var chef indtil 1986, da han blev fyret. I 1996 vendte han tilbage til Apple med førnævnte succes.

I mellemtiden havde han købt og udviklet computeranimationsfirmaet Pixar, som producerede verdens første computertegnefilm, Toy Story.

Fra ingenting til en af verdens rigeste ved hårdt slid, innovation og gåpåmod. Den amerikanske drøm.

I 2004 blev Steve Jobs syg med kræft i bugspytkirtlen. Han kom sig efter i 2009 at have undergået en levertransplantation, og det så ud til, at han havde livet foran sig. Men i år trak han sig pludselig som leder af Apple. I går døde han. Dagen efter lanceringen af et nyt produkt en computer i telefonstørrelse, som man ikke behøver at trykke på. Man taler til den. Ring til ..., siger man for eksempel, og den ringer. Eller man spørger: Skal jeg have paraplyen med i dag, og maskinen læser vejrudsigten op.

Steve Jobs er død, men næppe færdig med at forandre verden.

VIDEO: Steve Jobs holder tale ved Standford University: