Forbigået ministeremne blev politisk ordfører

Socialdemokraternes Magnus Heunicke er blevet partiets nye politiske ordfører. Hans journalistiske næse førte ham til politikerkarrieren

36-årige Magnus Heunicke er nyudnævnt politisk ordfører for Socialdemokraterne efter at have siddet i Folketinget siden 2005. Han har tidligere været partiets trafikordfører, og i det daglige arbejde på Christiansborg er der også blevet plads til at deltage i Folketingets ugentlige andagter. –
36-årige Magnus Heunicke er nyudnævnt politisk ordfører for Socialdemokraterne efter at have siddet i Folketinget siden 2005. Han har tidligere været partiets trafikordfører, og i det daglige arbejde på Christiansborg er der også blevet plads til at deltage i Folketingets ugentlige andagter. –. Foto: .

Fra at have markeret sig på trafikområdet som Socialdemokraternes trafikordfører skal Magnus Heunicke nu til at udtale sig om en bred vifte af politiske emner.

Det skal den 36-årige folketingspolitiker, efter at han i denne uge er blevet valgt til posten som partiets politiske ordfører.

LÆS OGSÅ: Socialdemokraterne får ny gruppeledelse

En post, der er særdeles vigtig, fordi han skal beskytte den nye regerings ministre. Men det er samtidig et udtryk for, at den unge politiker endnu ikke selv er et ministeremne, selvom han i pressen er blevet nævnt som en politiker med ministerpotentiale. Internt i partiet er han dog med det nye job rykket nærmere en ministertaburet.

Ilddåben som politisk ordfører har Magnus Heunicke fået, da han de seneste dage har måttet forsvare sin regering mod beskyldningerne om løftebrud, i forhold til hvad der blev lovet før og under valgkampen. Stillingen som politisk ordfører består netop i at tage de slag, som ikke skal ramme og dermed slide på regeringens topfolk.

Selv føler han sig imidlertid ikke overset i forhold til holdopstillingen i den nye regering. Han mener, at politik skal bestå af nogenlunde lige dele forsvar og angreb, og det mener han, at jobbet som politisk ordfører lever op til.

En vurdering fra en politisk modstander går dog på, at han i forhold til den massive kritik af DSB tidligere i år ikke bestod som trafikordfører. I sager som forsinkelserne på Kystbanen og problemerne med IC4-togene var der potentiale for at kritisere ministeren i endnu højere grad, og måske var det grunden til, at han ikke selv blev minister, lyder gisningerne.

Med en uddannelse som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus roses han ellers for at vide, hvilke kritiske spørgsmål han skal stille. Og en partikollega fortæller, at han har en god forståelse for, hvordan politiske budskaber skal sælges også til journalister.

Det var gennem det journalistiske arbejde i Danmarks Radio, at han for alvor fik lysten til at gå ind i landspolitik. Han fortæller selv, at han under dækningen af valgkampen i 2001 tog beslutningen om at arbejde for, at Dansk Folkeparti ikke skal bestemme linjen i dansk politik. Og han havde lyst til ikke kun at referere andres holdninger, men også selv at fremføre nogle. Førhen har han dog også været engageret i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, DSU.

Også i barndomshjemmet blev der talt politik. Som barn læste Magnus Heunicke landets aviser bagfra, så først tegneserierne og dernæst sporten blev studeret. Efterfølgende er han dog begyndt at starte avislæsningen med forsiden.

Hans far, Henning Jensen, er tidligere socialdemokratisk borgmester i Næstved, hvor Magnus Heunicke fortsat bor med sin hustru og to døtre. Han pendler hver dag fra det sydsjællandske til Christiansborg, og han har i Folketinget talt pendlernes sag.