New York-bus sætter kvinder bagerst

En offentlig bus i New Yorks hasidiske nabolag kræver adskillelse af kønnene. Det sætter verdensbyens frisind på prøve

B110-buslinjen kører gennem nabolag i New York domineret af hasidiske jøder, hvis religiøse dydighedsnormer kræver skarp adskillelse af kønnene. –
B110-buslinjen kører gennem nabolag i New York domineret af hasidiske jøder, hvis religiøse dydighedsnormer kræver skarp adskillelse af kønnene. –. Foto: .

Mænd forrest i bussen og kvinder bagerst.

Scenariet kan synes usandsynligt i verdensbyen New York anno 2011, men sådan er virkeligheden ikke desto mindre på en offentlig bus i Brooklyn-nabolaget, og det har nu udløst et kultursammenstød mellem et ortodoks jødisk mindretal og borgerrettighedsaktivister.

LÆS OGSÅ: Jødisk helligdag i Brooklyn

B110-buslinjen kører gennem nabolag domineret af hasidiske jøder, hvis ultraortodokse religiøse dydighedsnormer kræver skarp adskillelse af kønnene.

Udefra ligner bussen enhver anden offentlig bus, men indenfor befaler skilte på både engelsk og jiddisch kvinder at betale for deres billetter hos chaufføren foran og derefter stige ind ad den bagerste dør, hvor de er usynlige for mændene foran.

Den påtvungne kønsinddeling har indtil for nylig ikke påkaldt sig nogen særlig opmærksomhed i verdensbyen, der er kendt for sin tolerante smeltedigelkultur.

Men efter at en publikation udgivet af de journaliststuderende ved Columbia University i New York i sidste uge rapporterede om kvindelige passagerer, der af både buschauffører og andre passagerer blev beordret at flytte sig fra sæder forrest i bussen og tage plads bagerst sammen med de andre kvinder, har historien om den kønsadskilte offentlige bus spredt sig i lokale nyhedsmedier og på internettets blogs, og forargelsen er brudt løs.

New Yorks borgerrettighedslove sikrer lige behandling af passagererne i offentlige transportmidler, og New Yorks menneskerettighedskommission vil nu gå ind i sagen.

Også borgmester Michael Bloomberg truer med sanktioner mod det private ortodokse jødiske transportselskab Private Transportation Corporation, som siden 1973 har drevet busruten på byens vegne. På et pressemøde forleden betegnede han situationen som skandaløs.

Private mennesker: I kan have en privat bus. Gå ud og lej en bus og gør, som I vil, sagde han.

Det er langtfra første gang, at New Yorks hasidiske trossamfund sætter newyorkernes tålmodighed og tolerance på prøve. Tidligere i år udløste det overskrifter, da den ortodokse jødiske Brooklyn-avis Die Zeitung efter tilfangetagelsen af terrorlederen Osama bin Laden bortredigerede udenrigsminister Hillary Clinton og en anden kvinde fra et nu ikonisk fotografi fra Det Hvide Hus krigsrum.

Og for nylig fjernede byens parkmyndigheder ulovligt opsatte skilte i det hasidiske Brooklyn-nabolag South Williamsburg, som på jiddisch formanede jødiske piger og kvinder at træde til siden, når de ser en mand nærme sig.

Hasidisme er en jødisk fromheds- og vækkelsesbevægelse, som opstod i Østeuropa i 1700-tallet. Adskillige hasidiske dynastier udvandrede til USA efter Anden Verdenskrig, og mange bosatte sig i New York, hvor der i dag er cirka 165.000 hasidiske jøder. De fleste amerikanske hasidiske jøder lever i isolerede minisamfund spredt ud over Brooklyn, hvor de følger strenge religiøse regler.