Grundtvigianere: Nej tak til svensk ordning

Til Grundtvigsk Forums årsmøde tog formand Torsten Johannesen blandt andet afstand til den svenske kirke-stat-model

Hvis vi bare lukker øjnene og siger, at alt ved folkekirken skal være, som det er nu, vil kirke og stat med tiden blive adskilt. Det handler om rettidig omhu, siger Torsten Johannessen, leder af Grundtvigsk Forum
Hvis vi bare lukker øjnene og siger, at alt ved folkekirken skal være, som det er nu, vil kirke og stat med tiden blive adskilt. Det handler om rettidig omhu, siger Torsten Johannessen, leder af Grundtvigsk Forum . Foto: Peter Kristensen

I beretningen taler du for et grundigt udredningsarbejde i forbindelse med kirke-stat-forholdet. Hvordan ser Grundtvigsk Forum på at skille stat og kirke?

Det er vi klart modstandere af. Et udredningsarbejde er derimod stærkt påkrævet. Hvis vi bare lukker øjnene og siger, at alt ved folkekirken skal være, som det er nu, vil kirke og stat med tiden blive adskilt. Det handler om rettidig omhu. Vi opfordrer til, at der laves en høring, hvor en bred kreds kan udtrykke deres synspunkter, så vi får emnet belyst ordentligt.

DOKUMENTATION:
Læs beretningen fra Grundtvigsk Forums formand

Hvad er holdningen til at indføre en kirkeforfatning uden at skille stat og kirke?

Jeg falder ikke på halen over en kirkeforfatning. Det er ikke noget, jeg brænder for. Jeg vil hellere bruge ordet kirkeordning end forfatning. Det udtrykker en mere gennemsigtig ledelse i folkekirken, og at det, vi ønsker, måske kan rummes inden for de eksisterende love. Men beslutningen må bero på saglige argumenter, og vi er villige til at gøre et stykke seriøst arbejde for at belyse det på en ordentlig måde.

Hvad mener I, når I siger, at hvor folket er, må kirken være?

Det handler om kirkelig betjening. Problemet er, at der i dag er folkekirker, hvor folket ikke er. Et eksempel er Udkantsdanmark, hvor de unge flytter til byen, men hvor sognene stadig er der. Ser man på antallet af folkekirkemedlemmer og præster i områderne, er de større byer langt dårligere betjent end de små. Vi skal både sikre, at der er gudstjenesteliv helt ude på klippen, og også sørge for, at der er god betjening i de større byer, hvor folket er. For os er det afgørende, at folkekirken er lokalt forankret.

Du har tilføjet til din beretning, at det er et problem, at kirkeministeren føler sig tiltalt af Sveriges ordning. Hvorfor?

Sådan som jeg oplever ordningen, er det en helt anden tænkning, end den danske tradition bygger på. Hvor vi hellere vil tænke nedefra, er Sverige mere topstyret. Jeg kan frygte, at jo mere vi taler om svenske tilstande, jo sværere får vi ved at sparke diskussionen i gang om danske tilstande. Det kan blokere for samtalen. Men det er ikke ensbetydende med, at det ikke skal belyses. Der kan være gode erfaringer at hente i den svenske ordning, men ligefrem at lægge sig fast på det, synes jeg er en dårlig idé.