1500 år gammelt kristent bygningsværk er tæt på kollaps

Abu Mena, der udgør ruinerne efter klosteret af samme navn, og som kan dateres tilbage til det antikke Egypten, er tæt på at synke i jorden grundet økonomisk fremgang

Resterne af Sankt Menas' kloster. Det er sammenskred i nogle af de underjordiske rum, der gør, at myndighederne frygter, at hele ruinen vil synke i jorden.
Resterne af Sankt Menas' kloster. Det er sammenskred i nogle af de underjordiske rum, der gør, at myndighederne frygter, at hele ruinen vil synke i jorden. Foto: Wikimedia Commons.

Ruinerne af Abu Mena, der er på listen over UNESCOs verdensarv, er ved at synke i jorden. Grundet stigende grundvand, voksende byer og landsbrugsmæssig udvikling har de rester af klosteret, der stadig står 45 kilometer sydvest for Alexandria, svært ved at blive stående i jorden. Det skriver Khaleej Times, der er et engelsksproget dagblad i Dubai.

Selvom der kun står ruiner tilbage, kan flere af hovedbygningerne sagtens ses med det blotte øje, men i den sidst tid er flere underjordiske rum styrtet sammen, og myndighederne har forsøgt at stabilisere fundamentet med sand.

Konstantin den Store og en hyrde
Sankt Menas Kloster, som det oprindeligt hed, blev sandsynligvis bygget i det fjerde århundrede, og de fleste forskere mener, at det var Konstantin den Store, der beordrede det bygget, efter at en hyrde mirakuløst skulle have helbredt hans datter på det sted, hvor martyren Sankt Menas lå begravet.

Hyrden havde for øvrigt ifølge en legende fundet stedet ved, at et sygt får badede i et springvand oven på Sankt Menas grav og derved kurerede sig selv.

Mod slutningen af det fjerde århundrede var det allerede et kendt og populært pilgrimsmål, men det blev mere eller mindre jævnet med jorden af muslimer midt i 600-tallet. Det forhindrede dog ikke et stort udgravningsprojekt fra i 1907 at opdage og udgrave resterne af en stor kirke, et kapel, der formentligt har huset Sankt Menas selv, samt flere romerske bade.

Til det multi-religiøse internetforum Beliefnet.com siger direktøren for Egyptens Ingeniør- og Teknikenhed, Mohammed Reda, at ruinen er i stor fare og har brug for massive investeringer for at blive restaureret.

Og det har han sandsynligvis ret i, hvis man skal tro Beliefnet.com, der skriver, at et råd i Egypten allerede havde sat 7,5 millioner dollars af til formålet, inden de nye skred i fundamentet begyndte at ske.