Storbritannien kapper forbindelsen til Iran

Forholdet mellem Storbritannien og Iran er på laveste niveau i nyere tid. Ambassader i begge lande lukkes

"Hvis et land gør det umuligt for os at operere på deres jord, kan det ikke forvente at have en fungerende ambassade her," sagde den britiske udenrigsminister William Hague i går.
"Hvis et land gør det umuligt for os at operere på deres jord, kan det ikke forvente at have en fungerende ambassade her," sagde den britiske udenrigsminister William Hague i går. Foto: BEN STANSALL Denmark.

Krisen mellem Storbritannien og Iran eskalerer. Efter at de sidste britiske diplomater fra Iran var landet sikkert i London i går, gik udenrigsminister William Hague på talerstolen i parlamentet og meddelte, at Storbritannien har lukket sin ambassade i Teheran og nu kræver lukning af Irans ambassade i London inden i morgen eftermiddag.

LÆS OGSÅ: Iran angriber britisk ambassade

Hvis et land gør det umuligt for os at operere på deres jord, kan det ikke forvente at have en fungerende ambassade her, sagde han.

Den diplomatiske nedfrysning kommer, efter at den britiske ambassade i Teheran i tirsdags blev angrebet af studenter og medlemmer af Irans Basij-enhed. I sin tale lod William Hague det britiske parlament forstå, at de iranske myndigheder bevidst ventede med at gribe ind og dermed satte britiske diplomaters liv på spil.

De seneste spændinger mellem Iran og Storbritannien går tilbage til de sanktioner mod Iran, som Storbritannien vedtog i sidste uge. Sanktionerne er på sin side et resultat af Irans tilsyneladende fortsatte bestræbelser på at fremstille atomvåben. For nylig offentliggjorde FNs Atom og Energiagentur, IAEA, en meget hård rapport om det iranske atomprojekt, som blandt andet antyder, at Irans atomprojekt omfatter militære aspekter. Rapporten skabte vrede blandt de europæiske lande, der i syv år har forhandlet med Iran om atomprojektet.

Siden rapportens offentliggørelse er Iran blevet ramt af to uforklarlige eksplosioner, der i efterretningskredse regnes for at være visse magters optrapning af kampen mod det iranske atomprojekt.

For to uger siden døde 17 soldater på en base uden for Teheran i en eksplosion. På denne base opbevares nogle af Irans langtrækkende missiler. I mandags bekræftede iranske embedsmænd og nyhedsbureauer, at en eksplosion fandt sted i byen Isfahan. I går sagde det britiske dagblad The Times, at billeder fra en satellit viser, at eksplosionen faktisk fandt sted på atomkraftværket i Isfahan.