Dengang it hed edb

Bent Mebus er manden, der førte både Københavns Fondsbørs og Værdipapircentralen ind i den digitale alder. I dag runder han 75 år

Dagens fødselar, Bent Mebus, var bestemt ikke teknologiforskrækket i de tidlige 1980'ere. Takket være ham blev den danske fondsbørs handelsteknisk blandt de førende i verden.
Dagens fødselar, Bent Mebus, var bestemt ikke teknologiforskrækket i de tidlige 1980'ere. Takket være ham blev den danske fondsbørs handelsteknisk blandt de førende i verden. Foto: .

Da han første gang satte sine fødder på Værdipapircentralen i 1980, var kontorerne fyldt med obligationer og akter, der optog metervis af hyldeplads. Det ændrede Bent Mebus på, da han som direktør for centralen indførte edb computersystemer til at holde orden på alle dokumenterne.

Det blev også hans lod som administrerende direktør i Københavns Fondsbørs at åbne medarbejdernes øjne for den elektroniske værdihandels verden. Resultatet blev, at Københavns Fondsbørs i begyndelsen af 1990erne var en af de mest avancerede i verden på det handelstekniske område.

Man kunne godt forledes til at tro, at Bent Mebus er uddannet inden for teknologi, men han blev færdig jurist ved Københavns Universitet i 1969. Herefter har hele hans karriere kredset om den finansielle verden. Han har været ansat i Danske Bank, i Byggeriets Realkreditfond og året efter sin kandidateksamen blev han udnævnt til den daglige leder af Danmarks Skibskreditfond.

Karriereren sluttede i 2009, hvor Bent Mebus gik af som bestyrelsesformand for Rejsegarantifonden, hvor han i 12 år sørgede for, at der var millioner nok i kassen til, at folk kunne komme hjem fra charterrejser, hvis rejsebureauet pludselig gik konkurs.

/ritzau/