Krise gør gavmild: Spaniere donerer organer som aldrig før

Under den økonomiske krise sætter Spanien rekord i antallet af organtransplantationer

Spanierne donerer organer som aldrig før
Spanierne donerer organer som aldrig før.

Krisetid er også solidaritetstid. Det kan Spanien mærke inden for området organdonation og organtransplantation, som har sat rekord i 2011.

Med 1667 organdonorer, svarende til 35,3 pr. million indbyggere, udbyggede Spanien i 2011 sin position som Europas føren-de inden for området.

LÆS OGSÅ: Tabte hjerte på vej til hospitalet

Til sammenligning havde Danmark ifølge Dansk Center for Organdonation 76 organdonorer, svarende til 13,0 pr. million indbyggere i 2010, Portugal 30,2, Italien 21,6, Norge 20,8, Finland 17,0, Tyskland 15,8, Sverige 12,6 og Grækenland 3,9.

Fremgangen i Spanien er bemærkelsesværdig i en tid, hvor stort set alle andre nøgletal viser tilbagegang. Men den nyudnævnte konservative sundhedsminister, Ana Mato, er ikke i tvivl om, at den skyldes, at spanierne har udvist solidaritet i denne tid med økonomisk og social nedtur.

TEMA: Organdonation

Nyretransplantationer fra levende donorer er det område, der har oplevet den største fremgang på 30 procent. I 2011 fik 312 patienter en nyre fra et familiemedlem eller en anden person. Og netop donation fra levende donorer er den vej, som ONT, den spanske nationale organisation for transplantationer, satser på for at kompensere nedgangen i antallet af trafikdræbte. Trafik-ofre har hidtil udgjort den største gruppe af donorer. Men i 2011 faldt antallet af dræbte i trafikken for ottende år i træk og er nu under 1500. Det er især antallet af unge trafikdræbte, der er gået ned, netop dem der er bedst egnede som organdonorer.

LÆS OGSÅ
: De 10 vigtigste ting at vide om organdonation

Den øgede trafiksikkerhed smitter af på gennemsnitsalderen for donorer, der er steget fra 34,5 år i 1992 til 58,2 år i dag.

En af forklaringerne på den spanske succes er, at Spanien i 1992 oprettede ONT, der koordinerer donationer og transplantationer i alle landets regioner. De fleste hospitaler har egne koordinatorer, som hurtigt kan skabe kontakten til familien i tilfælde af for eksempel en trafikulykke. I princippet betragter ONT alle spaniere som potentielle donorer og har som filosofi, at det er vigtigere at redde menneskeliv end at tage hensyn til de efterladtes følelser. Det betyder ikke, at familiens ønsker ikke respekteres. Men sidste år sagde kun 15,3 procent af de adspurgte familiemedlemmer nej til donation.

Det spanske donorsystem er offentligt, og transplantationer foretages kun på de offentlige sygehuse. Det betyder, at det ikke er tilladt at sælge for eksempel en nyre mod betaling.

I 2011 udførte de spanske læger ikke kun transplantationer af organer, men også i enkelte tilfælde af arme, ben og ansigt. Til trods for det rekordstore antal transplantationer i 2011 er ventelisterne ikke blevet væsentlig kortere. I Spanien venter over 4400 mennesker på at få en nyre, 628 på en lever og 97 på et hjerte.

Og meget tyder på, at ventelisterne bliver længere i de kommende år. Den økonomiske krise har tvunget regionerne til at spare på deres sundhedsudgifter, og i nogle tilfælde er hele hospitalsafdelinger blevet lukket. Også den videnskabelige forskning er blevet sat på smalkost.

QUIZ: Hvad ved du om organdonation?

Den spanske regering har besluttet at spare 4,5 milliarder kroner på forskning og udviklingskontoen i år. Og i Valenciaregionen har et anerkendt center for cancer- og sukkersygeforskning fyret en tredjedel af sine 350 forskere på grund af pengemangel. En mor til en sukkersygeramt datter på 14 år satte prompte en indsamling i gang, og nu har hun med 55.000 indsamlede kroner personligt opnået, at centeret har genansat en sukkersygeforsker, dog foreløbig kun i tre måneder.