Bibelen har ikke patent på næstekærlighed

Huxi Bachs store kærlighed er et onemanshow, der kredser om næstekærlighed. Kristeligt Dagblad har spurgt Huxi Bach, hvordan han forholder sig til at elske sin næste som sig selv

”Jeg håber folk går ud, og tænker over nogle ting og det kan sagtens være ’Hvor er jeg uenig med Huxi Bach’,” siger Huxi Bach. –
”Jeg håber folk går ud, og tænker over nogle ting og det kan sagtens være ’Hvor er jeg uenig med Huxi Bach’,” siger Huxi Bach. –. Foto: Søren Staal.

Hvad har inspireret dig til at lave et show om kærlighed?

Kærlighed er noget, alle kan forholde sig til. Så kan man elske eller hade den, og man kan putte meget ind under den hat, der hedder kærlighed. De tre tykkeste tråde i mit show er næstekærlighed, fædrelandskærlighed og kærlighed til penge.

LÆS OGSÅ: Nej tak til en marionet-fører-gud

Når du siger næstekærlighed, er det så i bibelsk forstand?

Både ja og nej. Jeg synes ikke nødvendigvis, næstekærlighed er noget, Bibelen har patent på. Den næstekærlighed, der er i Bibelen, er på mange måder en rigtig god idé, når den bliver forvaltet ordentligt, hvilket den ikke altid gør. Hvis man siger, at Bibelen har patent på næstekærlighed, så afskriver man en masse mennesker fra næstekærlighed og også fra at udøve næstekærlighed. Men elsk din næste som dig selv er et fantastisk råd.

Hvad betyder næstekærlighed for dig?

Det betyder selvom jeg faktisk ikke er medlem af folkekirken at man bør prøve at elske sin næste, som man selv vil elskes. Det er en god regel, og det er en utrolig nem regel, for der er ikke så meget at være i tvivl om.

Lever du selv efter næstekærlighedsbudskabet?

Jeg prøver, men det er jo svært. Næstekærlighed er svær kærlighed. Jeg tror, at hvis man er bevidst om det og prøver, så kan man nok ikke forlange mere. Jeg prøver.

Hvornår er det ikke gået så godt med at leve efter næstekærlighedsbuddet?

Tit bliver man egoistisk, og så kan man godt i vrede ønske forfærdelige ting mod sin næste, som man ikke ville ønske for sig selv. Den rene næstekærlighed findes ikke. Der bliver nødt til at være balance, ellers så verden anderledes ud. Ellers havde grækerne det bedre, og der var ikke sult i Afrika. Men som et pejlemærke, en tommelfingerregel, er næstekærligheden fantastisk.

I dit show har du eksempler på, at folk ikke opfører sig næstekærligt. Er næstekærligheden glemt i dag?

Det er der i hvert fald nogen, der har glemt. Et godt eksempel er Carina-debatten. Jeg synes, det er tankevækkende, at de første reaktioner var, at Carina var en idiot. Det er jo ikke specielt næstekærligt.

Huxi Bachs store kærlighed har premiere på Bremen i København i aften og turnerer rundt i landet.