Formet af højskolen

En bog om Kirkens Korshærs arbejde gennem 100 år er det seneste produkt fra Finn Slumstrups hånd. Den tidligere radiochef vægter folkeoplysning højt

Folkeoplysning er et af kodeordene for Finn Slumstrup, hvis bog om Kirkens Korshærs arbejde gennem 100 år udkommer i dag.
Folkeoplysning er et af kodeordene for Finn Slumstrup, hvis bog om Kirkens Korshærs arbejde gennem 100 år udkommer i dag. . Foto: Anne Mette Holstein.

Sådan skriver Finn Slumstrup på forsiden af sin hjemmeside, og selv bidrager han da også beredvilligt til at oplyse folket senest med bogen Dér, hvor ingen andre er, der udkommer i dag. Bogen er en fortælling om Kirkens Korshærs arbejde gennem 100 år og rummer også historier fra korshærens arbejde i dag.

LÆS OGSÅ: Midt i en jazztid

Finn Slumstrup, der bor på Ærø sammen med sin hustru, Anne Mette Holstein, har gennem sit 70-årige liv arbejdet med kommunikation og oplysning på flere fronter blandt andet som chef for Danmarks Radio P1, informationschef i Dansk Flygtningehjælp og højskolelærer både i Jylland og på Sjælland. Og så skriver han bøger og debatindlæg og holder foredrag og vil for de fleste af Kristeligt Dagblads læsere være kendt for sine klummer under titlen 5970 Ærøskøbing.

Egentlig havde Finn Slumstrup tænkt sig at skulle være jazzmusiker. Han har tidligere beskrevet, hvordan en koncert med Louis Armstrong i 1955 ramte ham som et slag både i hovedet og hjertet, og hvordan han derefter var solgt til jazzmusikken. Så ønsket var at blive jazztrommeslager. Men hans forældres velmenende råd om at få en uddannelse at falde tilbage på samt et ophold på Snoghøj Folkehøjskole ved Fredericia fik ham til at gå en anden vej.

På højskolen fik den dengang 17-årige Slumstrup øjnene op for det sønderjyske spørgsmål, og siden har han været drevet af spørgsmålet: Hvorfor er vi danske?

Oplevelsen af, at vi som danskere indgår i en folkelig sammenhæng, fik ham blandt andet til at vende tilbage som underviser på Snoghøj Folkehøjskole efter endt læreruddannelse. Og siden 2005 har han været formand for Grænseforeningen, hvor han har været med til at påvirke organisationen til at arbejde for en åben danskhed, hvor man kender sine rødder. Hans dagsorden er, at Danmark hænger sammen.

Jazzmusikken er dog under ingen omstændigheder pakket væk i en kasse på loftet, bare fordi det ikke blev til en karriere som jazztrommeslager. Finn Slumstrup har skrevet flere bøger om jazz, været jazzanmelder på Morgenavisen Jyllands-Posten, og i travle perioder søger han tilflugt i musikken.

Opholdet på Snoghøj Folkehøjskole var i det hele taget en livsforandrende proces for Finn Slumstrup. Her mødte han også kristendommen som en integreret del af hverdagen, og det fik betydning for hans tro. Slumstrup, der er vokset op i et hjem med både salmer og fadervor, opfattede sig selv som ateist og rationalist i ungdommen. Men Poul Engbergs undervisning og enkle morgenandagter på højskolen gjorde en forskel. Ved morgenandagterne var der ingen prædiken, men der blev sunget salmer, afsagt trosbekendelse og bedt fadervor. Og her lærte Slumstrup blandt andet, at livet er en gave, som skal forvaltes.

Derfor er han endt i kristendommen og opfatter i dag troen som et fundament for tilværelsen. En bestemt gruppering i det danske kirkelandskab vil han dog helst ikke sættes i bås med:

Jeg er vel nok grundtvigianer, men jeg har det svært med at tilhøre nogen gruppe 100 procent. Jeg har bestræbt mig på at undgå at havne i en grundtvigiansk klike, men erkender, at jeg trives bedst i et grundtvigiansk klima, har han tidligere sagt til Kristeligt Dagblad.

Kristeligt Dagblad bringer en anmeldelse af Dér, hvor ingen andre er og et interview med Finn Slumstrup efter påske