Riv ikke de gamle kirkebygninger ned

Lad ikke Jan Fogh sælge kirkerne som liebhaverboliger, skriver Jesper Nygård og Jørgen Nue Møller

Utterslev Kirke i Københavns Nordvest-kvarter er en af de kirker, der foreslås lukket.
Utterslev Kirke i Københavns Nordvest-kvarter er en af de kirker, der foreslås lukket. Foto: Jan Rasmussen/Wikimedia Commons.

Stiftsrådet i København har besluttet at lukke 16 kirker over hele byen, og det har afstedkommet en offentlig debat om de snart forhenværende kirkebygningers skæbne.

LÆS OGSÅ: Rør blot ikke ved min gamle kirke

Kirkefondet, som ejer de fleste af kirkerne, har svært ved at se dem omdannet til supermarkeder eller diskoteker, og det forstår vi godt. Så vil Kirkefondet hellere rive dem ned, siger fondets generalsekretær, og det forstår vi ikke. Men liebhaverboliger kunne Fondet måske acceptere. Og det forstår vi heller ikke.

LÆS OGSÅ: Juraeksperter splittede i sag om kirkelukninger

Man skal ikke have beskæftiget sig meget med Københavns sociale forhold og livsvilkårene for de mest udsatte for at se, at her ligger en chance, hvor kirken gennem Stiftsrådet og Kirkefondet kunne være med til at bidrage til en løsning af et stort og påtrængende samfundsproblem, nemlig boligforholdene for de vanskeligst stillede de hjemløse og de andre, som har svært ved at vinde fodfæste på det almindelige boligmarked. Og som kommune og boligorganisationer har svært ved at skabe boliger til.

LÆS OGSÅ: Stort tema: Alt om kirkelukninger

Der er et lovprogram for Skæve boliger til skæve eksistenser, som vi plejer at kalde Gode boliger til gæve eksistenser i lidt større respekt for målgruppen, der måske kan bruges i denne sammenhæng. Det er sikkert ikke ukompliceret finansielt og arkitektonisk, men det er bestemt en mulighed, der bør afprøves og granskes.

Derfor: Riv dog ikke kirkerne ned! Og lad ikke Jan Fogh sælge dem som liebhaverboliger. Lad os i stedet skabe en alliance mellem Stiftsrådet, Kirkefondet, de københavnske boligorganisationer og de kredse i byen, der allerede arbejder med at bistå de udsatte samt Københavns Kommune, der efter lovgivningen har forpligtelse til at hjælpe disse grupper.

En sådan alliance kunne være en eksemplarisk demonstration af, hvordan vi aktører i civilsamfundet sammen med den offentlige sektor kan levere løsninger, som vi ikke ville kunne levere hver for sig.

Og det kunne bringe i det mindste en del af kirkerne i spil i en hidtil uset effektiv indsats mod hjemløsheden, hvor kirken, kommunen, boligorganisationerne og byens socialt orienterede institutioner og netværk sammen bidrager med husrum, næstekærlighed, byggefaglighed og social indsats. Her er faktisk ingen tabere.