En kinesisk rumheltinde

Liu Yang, den første kinesiske kvinde i rummet, er en nationalhelt

Den første kinesiske kvinde i rummet, Liu Yang, kan lide at lave mad, og en af de retter, hun ynder at lave, er kyllingevinger stegt i Coca-Cola, som er en populær ret i Kina.
Den første kinesiske kvinde i rummet, Liu Yang, kan lide at lave mad, og en af de retter, hun ynder at lave, er kyllingevinger stegt i Coca-Cola, som er en populær ret i Kina. Foto: AFP.

De seneste uger har den kinesiske taikonaut (kinesisk for astronaut) Liu Yang fyldt de kinesiske medier. Den 16. juni klokken 12.37 dansk tid løftede fem bæreraketter den kinesiske rumkapsel Shen­zhou-9 fra ørkensandet i Gansu-provinsen i det nordvestlige Kina. Otte minutter senere var rumkapslen i kredsløb. Om bord er Liu Yang, som er den første kinesiske kvinde i rummet.

I de kinesiske medier er Liu Yang blevet kåret som national heltinde. Den 33-årige kvinde kommer fra Henan-provinsen i midten af Kina, og kinesiske journalister har minutiøst beskrevet hver en detalje i taikonautens liv.

LÆS OGSÅ: Passagerer overmander flykaprere i Kina

Liu Yang begyndte sin vej mod stjernerne allerede som 19-årig, da hun blev optaget på luftvåbenets flyveakademi i Changchun, Kina, som en af de første kvindelige piloter fra Henan-provinsen. Efter endt uddannelse fik hun arbejde i det kinesiske luftvåben, hvor hun avancerede til en rang af major.

I 2010 blev hun udvalgt ud af en gruppe på 15 mennesker til at blive en del af Kinas andet taikonauthold og begyndte at gennemgå en omfattende træning til at blive taikonaut. To år senere, den 12. juni 2012, kom så den officielle besked fra den kinesiske regering til Liu Yang om, at hun var blevet udpeget til at være den første kinesiske kvinde i rummet.

Til kinesiske medier har Liu Yang sagt, at hun godt kan lide at læse historiebøger og skønlitteratur. Derudover kan hun lide at lave mad. En af de retter, som hun ynder at kokkerere, er kyllingevinger stegt i Coca-Cola en populær ret i Kina.

Shenzhou-9 tilsluttede sig den kinesiske rumstation ­Tiangong-1, og der får Liu Yang nok ikke lov til at stege kylling i cola.

I stedet viser billeder fra rumstationen, at hun får noget af tiden til at gå med at binde knuder og sløjfer i rødt reb.

Angiveligt bringer de røde knuder held i Kina.

Liu Yangs forældre fulgte opsendelsen af Shenzhou-9 i deres hjem og moderen, Niu Xiyun, lod tårer falde, da hun så opsendelsen.

Datter, jeg elsker dig. Du er blomsten i mit hjerte, sagde Niu Xiyun til den kinesiske presse, der var inviteret med ind i Liu Yangs forældres lejlighed sammen med den nære familie under den direkte tv-udsendelse af opsendelsen.