Blodrod til brændevinen

Hører man til dem, der synes om de stærke sager, kan man lige akkurat nå at få en god ingrediens til brændevinen i de danske skove.

Blodrod, der over jorden viser sine små gule blomster, kan give både smag og farve til brændevin. –
Blodrod, der over jorden viser sine små gule blomster, kan give både smag og farve til brændevin. –. Foto: .

Blodroden, der over jorden viser sine små gule blomster lige nu, kan nemlig give både smag og farve til brændevinen, fortæller Søren Risborg, naturvejleder i Rebild Kommune.

Når man skal finde blodroden, som vokser i skove over hele landet, skal man kigge efter en lav, lidt krybende urt i fugtige områder. Det er nemlig her, roden trives bedst. Et andet kendetegn er de små, gule blomster blodroden hører til rosenfamilien.

LÆS OGSÅ: Jysk hoppemus får hjælp til overlevelse

Lykkes det at finde blodroden, er næste skridt at grave selve den blegrøde rodknold op og befri den for smårødderne. Derefter renser man den med en tandbørste eller neglebørste og skyller den godt i vand for at få al jorden væk.

Roden skæres i en halv centimeter tykke skiver, og brændevin tilsættes, og nu får alkoholen farvestofferne til at trække sig ud af roden, så brændevinen får en dyb bordeaux farve som rødvin.

Ifølge Søren Risborg har brændevinen godt af at stå og lagre en måneds tid, og derefter skal den fortyndes med vand efter smag og så stå og lagre lidt igen. Lykkes foretagendet, får man en brændevin med en let krydret, lakridsagtig smag.

En ting skal man dog huske, inden man begiver sig på rodjagt, påpeger Søren Risborg: Man skal have tilladelse af skovens ejer, før man graver roden op.