Liberia er fortørnet over Mads Brügger

Regeringen i Liberia vil straffe journalist og radiochef Mads Brügger for hans film Ambassadøren om korruption i landet. Udenrigsministeriet har intet hørt

Mads Brügger har modtaget flere priser for dokumentarfilmen "Ambassadøren" om korrupte forhold i Afrika, men nu vil myndighederne i Liberia tage til genmæle med retlige skridt mod Mads Brügger.
Mads Brügger har modtaget flere priser for dokumentarfilmen "Ambassadøren" om korrupte forhold i Afrika, men nu vil myndighederne i Liberia tage til genmæle med retlige skridt mod Mads Brügger. Foto: Keld Navntoft.

Tonen er skinger i den pressemeddelelse, som Liberias Ministerium for Information, Kultur og Turisme i mandags lagde på sin hjemmeside:

Her fastslår landets regering, at man vil tage retlige skridt mod Mads Brügger efter at være blevet bekendt med hans kontroversielle afrikanske film Ambassadøren, hvor han selv optræder i hovedrollen.

I filmen udgiver Mads Brügger sig for at være rejst til landet som en godgørende rig forretningsmand, der skal starte en tændstikfabrik. Men i virkeligheden er formålet at opnå adgang til Den Centralafrikanske Republiks enorme reserve af diamanter.

LÆS OGSÅ: Brügger: Jeg holder ikke ferie i Liberia

Det er særligt faldet myndighederne i Liberia for brystet, at Mads Brügger med bestikkelse køber sig til diplomatstatus, der skal give ham adgang til Den Centralafrikanske Republiks diamanter.

Liberias regering finder denne handling ikke blot umoralsk, men kriminel og provokerende over for regeringen og folket i Liberia, hedder det i pressemeddelelsen fra ministeriet.

I meddelelsen står der også, at Liberia vil forsøge at få en passende forklaring på sagen fra den danske regering, men endnu i går havde Udenrigsministeriet ikke hørt noget fra officielt hold i Liberia.

Derfor er det fortsat uklart, hvad det er for såkaldt ret­lige skridt, som myndighederne i Liberia måtte have i tankerne, ligesom Udenrigsministeriet heller ikke har nogen idé om, med hvilken begrundelse den danske regering skal forklare sig i sagen om Brüggers film.

Hvad der dog ligger fast er, at Liberia længe har haft Ambassadøren i kikkerten.

Det forklarer honorær konsul for Liberia i Danmark, Carl Chr. Østergaard, der så sent som i foråret blev bedt om at sende blandt andet en dvd med filmen til de liberiske myndigheder.

Filmen er noget, man diskuterer på meget højt niveau i Liberia. Og man er meget stødt over den, siger han.

Den honorære konsul har heller ikke personligt meget til overs for Brüggers skildring af det afrikanske land.

Hvis man kender Liberias historie og det, de har været igennem, så vil man vide, at landet har flyttet sig lysår i den rigtige retning på kort tid, siger Carl Chr. Øster­gaard.

Mads Brügger kommer med sådan en stereotyp opfattelse af Afrika. Det er usselt. Det er min personlige holdning, siger den honorære konsul.

Sammer toner lyder fra lektor Stig Jensen, der leder Center for Afrika-studier på Københavns Universitet:

Hvis jeg tog den med under armen til nogle møder i Afrika og sagde: Nu skal I se, hvad der bliver vist her. Så ville jeg blive lynchet, sagde han til politiken.dk.

Hovedpersonen selv tager hele situationen med ophøjet ro:

Men jeg kan med sikkerhed sige, at jeg ikke holder sommerferie i Monrovia (Liberias hovedstad, red.), siger Mads Brügger.

Det er et klassisk eksempel på, at man går efter budbringeren i stedet for at forholde sig til budskabet, fortsætter han, der kun kan få øje på en enkelt dråbe malurt i bægret:

Jeg begræder, at min tid som liberiansk diplomat er ved at være ovre, siger han.

Det kræver Liberia efter Brügger-film