Ulmende uro i S om Thornings lederskab

Endnu en ny og dårlig meningsmåling viser, at vælgerne forlader partiet og Helle Thorning-Schmidt

"Det er dybt bekymrende tal. Både opbakningen til Helle Thorning-Schmidt, men også det forhold, at vi ikke kan komme højere op i meningsmålingerne," siger socialdemokraternes formand i København, Jan Salling Kristensen til Politiken.
"Det er dybt bekymrende tal. Både opbakningen til Helle Thorning-Schmidt, men også det forhold, at vi ikke kan komme højere op i meningsmålingerne," siger socialdemokraternes formand i København, Jan Salling Kristensen til Politiken. Foto: keld Navntoft Denmark.

Socialdemokraterne bliver stadigt mere bekymrede over, at de dårlige meningsmålinger fortsætter med at regne ned over dem og nu også direkte rammer statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Det skaber uro i det socialdemokratiske bagland, at hele 21 procent af de socialdemokratiske vælgere fra sidste valg i dag ville sætte krydset ved Thornings rival og forgænger, Lars Løkke Rasmussen (V), sådan som det fremgår af en ny Megafon-måling for TV2 og Politiken.

LÆS OGSÅ: Socialdemokraternes identitetskrise

Meningsmålingerne gør mig urolig. De viser, at det budskab, man egentlig gerne ville have ud, tager danskerne ikke imod eller man kommunikerer det ikke godt nok, siger fungerende rådmand i Aalborg Kommune, Hans Henrik Henriksen (S).

Socialdemokraternes formand i København, Jan Salling Kristensen, er ligeledes alarmeret.

Det er dybt bekymrende tal. Både opbakningen til Helle Thorning-Schmidt, men også det forhold, at vi ikke kan komme højere op i meningsmålingerne, siger han til Politiken.

Og hans partifælle og borgmester i Randers, Henning Jensen Nyhuus, åbner in-direkte debatten om, hvorvidt Helle Thorning-Schmidt stadig skal lede partiet.

Det er for tidligt at sige, om Helle Thorning står i vejen for partisucces efter det første år. Man skal et år længere frem, før man kan bedømme, om det her er bæredygtigt eller ej, siger han.

Partiets politiske ordfører, Magnus Heunicke, prøver dog at lægge låg på de interne frustrationer. Tiden er ikke til en diskussion om partiformandens lederskab lige nu, mener han.

Vi har brug for, at vi alle sammen er med til at trække Danmark fri af krisen. Det har Helle Thorning-Schmidt sat sig i spidsen for, og det skal vælgerne bedømme os på, siger han.

Helle Thorning-Schmidt har haft et særdeles vanskeligt første år som statsminister. Listen er lang og tæller blandt andet: En skattesag. En dagpengesag. Brudte valgløfter. En droppet betalingsring og stridigheder blandt regeringspartierne.

Ifølge meningsmålingen fra Megafon foretrækker 52 procent af vælgerne Lars Løkke Rasmussen, mens kun 33 procent af vælgerne peger på Helle Thorning-Schmidt. Samtidig har Socialdemokraterne længe ligget under 20 procent i meningsmålingerne.