Kritik: Bogen ”Bliv naturligt gravid” er båret af uvidenskabelige påstande

Udokumenteret vrøvl, lyder kritikken i debatindlæg om Charlottes Bech bog om vejen til en naturlig graviditet

"Det er bekymrende, hvis bogens læsere følger rådet og gennemgår "programmet", før de får den hjælp, de har brug for," lyder det i debatindlæg om kritik af bog
"Det er bekymrende, hvis bogens læsere følger rådet og gennemgår "programmet", før de får den hjælp, de har brug for," lyder det i debatindlæg om kritik af bog.

Charlotte Bech, der betegner sig selv som holistisk læge, præsenterer i bogen Bliv naturligt gravid et 10-punktsprogram, som blandt andet indeholder anbefalinger af udrensninger med mælkebøttesaft og gurkemeje før forsøg på opnåelse af graviditet.

En række af påstandene i bogen er allerede blevet imødegået af blandt andre Dansk Fertilitets Selskab og Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, og man kan mene, at bogen allerede har fået alt for meget omtale. Men Charlotte Bechs svar på kritikken i nærværende avis den 14. september bør dog kommenteres.

Bech skriver, at kritikken kommer fra en biolog, men undlader at fortælle, at kritikken må tages som et udtryk for holdningen i Dansk Fertilitets Selskab, som repræsenteres af chefbiolog Karin Erb fra Odense Universitetshospital, der er formand for selskabet.

Bech tilbageviser kritikken med, at bogens påstande er yderst veldokumenterede, men det er ikke korrekt ud fra en videnskabelig tilgang. Dette faktum blev også understreget af Charlotte Bech selv, da hun i DR programmet Deadline bad Karin Erb om hjælp til at dokumentere effekten af sine holistiske behandlinger.

LÆS OGSÅ: Forsker advarer mod alternativ behandling til barnløse

Eksempelvis er påstandene om, at p-piller skal udrenses i op til to år før graviditet, i direkte modstrid med konklusionerne fra videnskabelige forsøg.

Der er ikke noget i Charlotte Bechs anbefalinger, som kan betragtes som sundhedsskadeligt, men det er bekymrende, hvis bogens læsere følger rådet og gennemgår programmet, før de får den hjælp, de har brug for. I mellemtiden er de blevet ældre og har fået yderligere vanskeligheder ved at blive gravide.

LÆS OGSÅ: Graviditet er blevet et projekt

Det er også bekymrende, hvis det er korrekt, når Bech hævder, at der fra politisk side er tanker om at gøre bogens program obligatorisk, før man kan få hjælp på en fertilitetsklinik. Det er forhåbentlig blot endnu en udokumenteret påstand.

Kresten Rubeck Petersen er formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, og Karin Erb er formand for Dansk Fertilitetsselskab