Bogkrise og bogfest

Men midt i al nøden og elendigheden i bogbranchen kommer BogForums festdage som lidt af en opkvikker

Bogbranchen holder bogfest i denne weekend i Bella Centeret.
Bogbranchen holder bogfest i denne weekend i Bella Centeret. Foto: colourbox.com.

Det går skidt for bogbranchen. Rigtig skidt. Ifølge professor i afsætningsøkonomi Thomas Ritter fra CBS Handelshøjskolen i København, så har forlagene i løbet af det seneste år haft en nedgang i salget af bøger på 9 procent.

LÆS OGSÅ: Bogmesse på jagt efter nordisk identitet

Lige nu sejler forlagene ud på dybt vand. De krydser fingrene og håber på, at det ikke går galt. De ved simpelthen ikke, hvordan de skal tjene penge, sagde han til Berlingske for nylig. Og det kunne Gyldendals direktør, Stig Andersen, skrive under på, og det kan boghandlerne også.

Hos bogbranchens store aktører river man sig i håret og ved ikke sine levende råd. I boghandlerkæden Bog&idés julekatalog skal man også lede længe efter en bog af den skønlitterære slags. Først på side 21 når man frem til H.C. Andersens eventyr for børn. Bladrer man videre, når man over Jussi Adler-Olsens krimier frem til E.L. James erotiske Fifty Shades. Det må vel så alt i alt være det mest børnevenlige, spændende og sexede, man kan forestille sig, og så er det måske ikke så underligt, at danske husstande i dag bruger 23 procent færre forbrugskroner på bøger, end de gjorde før krisen, sådan som tal fra Danmarks Statistik viser.

Så skidt er det. Det synes forfatterne, der ikke kan sælge ret mange bøger, også. Digteren Mikkel Thykier har brokket sig højlydt over, at digterne efterhånden skal have penge med til forlagene for at få udgivet deres bøger. Og nu er der så også problemer med e-bøgerne, som ikke må lånes ud fra bibliotekerne i samme udstrækning som før, fordi det angiveligt fører til færre solgte bøger for forlagene. Når lånerne bare kan downloade dem fra bibliotekets e-reol uden at stå i kø, så er det godt nok svært at få dem til at betale for det selv.

Bognyheder er efterhånden ikke andet end dårlige nyheder, medmindre man lige taler om navne som Adler-Olsen og Ellroy. De kan grine hele vejen hen til banken. Men midt i al nøden og elendigheden kommer så BogForums festdage som lidt af en opkvikker. Den store årlige bogbegivenhed i København kan forhåbentlig få humøret til at stige en anelse. Her vises bøger frem, her læses bøger op, her diskuteres litteratur. Her kan man gøre et bogkup og få udstyret sin yndlingsbog med forfatterens signatur. Her er krisen glemt i tre dage.

Kan det nogle gange være svært på dette gedemarked at se magien i det hele, så er det dog i sidste ende den, det hele drejer sig om. Bøgernes magi. Men har man et øjeblik svedt ud, hvor forunderlig en ting en bog er, så kan man kigge i kapitel tre af Karen Blixens Den afrikanske farm. Her taler hun med sin tjener Kamante om bøger, da hun sidder ved sit skrivebord. Han er ikke vant til den slags og ser meget konkret på sagen. Bogen er en ting, som består af sider holdt sammen af et hårdt bind, og han tvivler på, at hendes løse ark nogen sinde skal blive til en bog og da slet ikke en blå bog, som han har i hånden.

Hvad er der i bøger? spørger den uvidende Kamante. Og Blixen nævner som eksempel historien om Odysseus, som han netop står med. Den forundrede Kamante spørger hende så, om det er den samme historie, hun må skrive og det er det selvfølgelig ikke. Folk kan skrive om, hvad de vil, belærer hun ham om. Og det er så også, hvad forfatterne gør eller forsøger at gøre, for de kommer godt nok tit til at gentage sig selv og hinanden.

Men alt muligt mellem himmel og jord kan der i princippet være i sådan en magisk tingest som bogen sådan som man også kan se det på BogForum. Man kan gå gennem spejlet med Alice, og man kan gå gennem bogsiden og lige lukt ind i en anden verden bare ved hjælp af nogle små sorte klatter på et stykke hvidt papir eller en lille skærm. Og det er da mageløst, krise eller ej.

Det kan være besværligt og gøre én fattig at skrive tykke bøger. Det tager så lang tid, og det koster meget, især hvis der også skal hårdt, blåt bogbind omkring det hele. Men det er der råd for. Den argentinske forfatter Jorge Luis Borges var så finurlig og ironisk, at han genfortalte romaner, der aldrig var skrevet, og henviste til afhandlinger, som ikke fandtes. Det var et virkelig originalt tiltag, som man kunne lære noget af i en krisetid. Hans Fiktioner er netop genudgivet på dansk, men ham selv må vi undvære på BogForum, for han døde i 1986.

Til gengæld er der en lang række mindre ånder, som har skrevet og fortalt for os, og som er bogaktuelle lige nu. De skal holde dampen oppe og magien i live i de store haller i Bella Center. Lad os give dem en hånd med på vejen, for uden de originale af dem går det slet ikke i længden. Der skal nye fiktioner til, hvis bogen skal bestå, og det hele skal blive til andet end et trist spørgsmål om penge.

I denne klumme skriver litteraturanmelderne Liselotte Wiemer og Lars Handesten på skift hver lørdag om forbindelserne mellem bøger og eksistens både historisk og aktuelt.