Putin: Lenin skal forblive udstoppet

Et flertal af russerne vil have Sovjetunionens stifter, Vladimir Lenin, begravet. Men nu støtter præsident Putin, at den tidligere kommunistleder skal forblive i sit mausoleum på Den Røde Plads i Moskva

På Den Røde Plads i Moskva ligger Sovjetunionens stifter, Vladimir Lenin, balsameret i et mausolæum.
På Den Røde Plads i Moskva ligger Sovjetunionens stifter, Vladimir Lenin, balsameret i et mausolæum. . Foto: Patrick E. Tyler.

Hovedmanden bag den russiske revolution i 1917 og grundlæggeren af Sovjetunionen, Vladimir Lenin, er en ud af ganske få afdøde statsledere, der stadig ligger balsameret i et mausolæum.

Siden sin død i 1924 har Lenin ligget til offentligt skue på Den Røde Plads i Moskva. I Rusland går diskussionen dog, om det ikke snart er tid til at lægge Lenin i jorden og dermed i bogstaveligste forstand begrave fortiden.

En meningsmåling fra april viser, at 56 procent af russerne mener, at Lenin bør fjernes fra mausulæet og begraves. Det er en tendens, der har været stigende de seneste seks år. Og i juni udtalte landets kulturminister, Vladimir Medinsky, at han mener, det er tid for Lenins krop at blive lagt i jorden.

LÆS OGSÅ: Efter 88 år: Minister vil begrave Lenin

Men den tanke gør Ruslands præsident nu op med. I mandags holdt han tale for en samling kendte russere, der støttede ham under præsidentvalget i marts. Af referatet fra mødet, som er publiceret på Kremls officielle hjemmeside, fremgår det, at Putin forsvarer Lenins mausolæum på Den Røde Plads.

"Mange folk diskuterer Lenins grav og siger, at den er i modstrid med traditionen. Hvad er det, der går imod traditionen?," siger Putin.

Han henviser til, at man også ser religiøse helgener i mausolæer i flere forskellige store ortodokse klostre rundt om i Østeuropa og Rusland, blandt andet Pechersk Lavra i Kiev i Ukraine og Pskovo-Pechersky i Rusland tæt på grænsen til Estland.

DOKUMENTATION: Læs referat fra Putins møde med kampagne-støtter

"Der kan du også se relikvier af helgener. Bare tag derhen, du vil se det hele. Kommunisterne fortsatte blot den tradition og gjorde det dygtigt i overensstemmelse med datidens krav," siger han.

I mødet med sine valgkampagne-støttere efterlyste Putin en ny fælles ideologi for Rusland og opfordrede til at vende tilbage til Ruslands historiske rødder.

"Hvad skete der, efter Sovjetunionen og den dominerende ideologi kollapsede? Vi fik aldrig noget nyt i stedet," siger Putin og mindede forsamlingen om, at kommunismen byggede på store verdensreligioner:

"Kommunismen havde de samme erklærede principper som Bibelen og Koranen - du må ikke stjæle, du må ikke slå ihjel, du må ikke begære din nabos kone. Det er skrevet lånt fra disse tekster," siger han.

LÆS OGSÅ: Leder: Det er på tide at begrave Lenin

Putin har før udtalt sig om ideen om at give Lenin en begravelse. I 2010 sagde han ifølge den statslige nyhedsside Russia Beyond the Headlines, at der vil komme en tid, hvor det vil være passende at lægge Lenin i jorden.

"Tiden vil komme, og det russiske folk vil bestemme, hvad der skal gøres," lød det for to år siden fra Putin.