Virksomheder med holdning

Afskaffelse af julen er en forkert vej at gå for erhvervslivet

Møbelkoncernen Ikea holder en årsfest i september frem for en julefrokost i december.
Møbelkoncernen Ikea holder en årsfest i september frem for en julefrokost i december. Foto: Kris Tripplaar Denmark.

Der er jul her, der og allevegne i den igangværende nedtælling frem mod den 24. Undtagelsen er de danske virksomheder, som i udtalt grad nedtoner julen over for deres ansatte.

Som beskrevet her i avisen udskifter store private arbejdspladser julefejring og gaver med neutrale fester. Møbelkoncernen Ikea holder således en årsfest i september frem for en julefrokost i december, og tøjfirmaet Bestseller holder en vinterfest og deler nytårsgaver ud. På julekort til udlandet skriver virksomhederne Seasons greetings (højtidshilsner) frem for Merry Christmas (glædelig jul).

LÆS OGSÅ: Se Kristeligt Dagblads overraskende julevideo

Det samlede billede af landets 10 største virksomheder er, at julen er renset for religiøst indhold og står tilbage som en kulturel begivenhed. Alt sammen fordi man ikke ønsker at krænke udenlandske eller danske medarbejdere med en anden religiøs baggrund. Men ingen aner, om de pågældende medarbejdere bliver stødte over julefejringen, for de er ikke blevet spurgt. Et klarere eksempel på misforstået hensyn har man ikke set længe.

Indførelsen af den kristendomsløse kulturjul afslører en beklagelig uvidenhed hos virksomhedslederne. En klassisk kritik fra den arabiske og muslimske verden har altid været, at Vesten er gudløs. Derfor skal man ikke nedtone, men snarere opprioritere det religiøse, hvis man vil komme medarbejdere med en anden religiøs baggrund i møde. Troende mennesker har alt andet lige nemmere ved at forholde sig til andre troende end til holdningsløse kulturkristne.

Der er næppe tvivl om, at udviklingen er påvirket af amerikansk erhvervsliv, hvor neutralitet og politisk korrekthed tilstræbes over hele linjen. Men Danmark er ikke USA, hvor der er en helt anden tradition for at adskille stat og kirke, og hvor befolkningen for alvor er multikulturel. Uanset hvor internationalt dansk erhvervsliv bliver, har Bestseller stadig hovedkvarter i Brande, og Vestas i Skejby, og deres medarbejdere bor i nærheden. Når byerne rundtom fejrer kristen jul, er det da besynderligt, at virksomhederne er rensede for religion.

Der findes dog undtagelser. Grundfos i Bjerringbro er et eksempel på en virksomhed, der vedkender sig værdier med rod i Det Nye Testamente og blandt andet holder en julesamling med deltagelse af stiftets biskop. Om medarbejderne deltager eller ej, er naturligvis deres egen sag, men ingen er i tvivl om, hvor ledelsen står.

Det har både virksomheden og medarbejderne mere gavn af, end at ledelsen gemmer sig bag misforståede hensyn og frygt for at krænke muslimske medarbejdere, som for de flestes vedkommende sikkert vil være glade for en lidt rankere holdning på chefgangen. mbh