Guide til gratis film: Dyk ned i sovjettidens sælsomme virkelighed

For nylig bragte Kristeligt Dagblad en guide til de største filmklassikere fra Rusland. Men den russiske filmhistorie rummer andre store oplevelser end de film, der har fået klassikerstatus. Her er en række anbefalinger til nogle af Sovjets ukendte filmperler

Mosfilm er Ruslands største og ældste filmstudie. Logoet er fra 1947 og viser den sovjetiske statue "Arbejderen og kolkhoz-kvinden" Manden og kvinden holder henholdsvis en hammer og et segl i vejret.
Mosfilm er Ruslands største og ældste filmstudie. Logoet er fra 1947 og viser den sovjetiske statue "Arbejderen og kolkhoz-kvinden" Manden og kvinden holder henholdsvis en hammer og et segl i vejret. . Foto: Mosfilm.

Det er en skatkiste af gode filmoplevelser, som Ruslands ældste filmstudie, Mosfilm, har lagt gratis tilgængelig på internettet.

Der er tale om godt et par hundrede film fra Mosfilms arkiv, man kan se med engelske undertekster på filmselskabets Youtube-hjemmeside.

Nogle af filmhistoriens vigtigste værker kommer netop fra Rusland og er udgivet af Mosfilm. Kristeligt Dagblad bragte for et par uger siden en guide til de største film fra sovjettiden.

LÆS GUIDE: Find storheden og melankolien i sovjetiske storfilm

Men den sovjetiske filmhistorie rummer andre store oplevelser end de film, der har sat sit præg på filmhistorien. Film, der er blevet populære i Rusland, men ikke er blevet kendt i udlandet. Med Mosfilms gratis arkiv er der nu en god mulighed for at se nogle af de film, russerne har underholdt sig med under Sovjet, men som kun få har set i Vesten.

"Det er stor filmkunst og kan være interessant for danskere at se, fordi det foregår i en sovjetisk virkelighed, som mange ved ganske lidt om," siger Alex Fryszman, lektor i russisk kultur og identitet ved Københavns Universitet og kender af sovjetiske film.

LÆS OGSÅ: Stephen Kinnock spillede hovedrolle i russisk filmdrama

Han giver her sine anbefalinger til, hvilke af Mosfilms film fra sovjettiden, der er værd at se, men som ikke nødvendigvis har opnået klassikerstatus i filmhistorien:

Tema: Rusland og Kaukasus
Et gentagende tema i russiske film er forholdet mellem russere og kaukasere og de problemer, der er i mødet mellem de to kulturer.

Alex Fryszman peger på to af Mosfilms film om det tema, der er værd at se.

Fangen i Kaukasus
"Filmen handler om en russisk pige, der tager på ferie i Kaukasus. Her bliver hun kidnappet af en kaukaser. Det er gammel kaukasisk skik, at man kidnapper en kvinde og tager hende som kone, hvilket selvfølgelig var ulovligt i Sovjet. Det er en både underholdende og spændende film om mødet mellem to kulturer europæere, der møder asiatere. Det er en meget berømt film i Rusland," siger Alex Fryszman

Mimino
"Den her film er helt modsat "Fangen i Kaukasus". Her er det nemlig russerne, der er skurken, hvilket er utraditionelt i film fra sovjet-tiden. Det er et melodrama med komiske indslag. Kaukaserne bliver skildret som de lidenskabelige og varme, mens russerne er kolde. Den handler om at være fremmed i storbyen Moskva," forklarer Alex Fryszman.

Tema: Privatlivet under Sovjet
I 70'erne begyndte de russiske filmkunstnere som noget nyt og dristigt at sætte fokus på privatlivet og det intime i Sovjet. Nu kunne film handle om kærlighed, ægteskab, hverdag og arbejde i stedet for at handle om overordnede emner som, hvordan samfundet skulle opbygges.

Alex Fryszman fremhæver to af disse slags film, der er værd at se:

Skæbnens ironi
"Det er en kultfilm, som mange russere ser nytårsaften. Det er en forvekslingskomedie, hvor en mand bliver fuld nytårsaften og kommer til at gå hjem til en forkert lejlighed hos en fremmed kone. Alle lejligheder lignede jo hinanden under Sovjet. Det tilfældige møde ender med, at de bliver forelsket i hinanden. Filmen har gode sange og god, russisk poesi," siger Alex Fryszman.

En kærlighedsaffære på kontoret
"Filmen handler om en kvindelig chef på et storkontor i Sovjet i 70erne. Hun er den barske og kolde chef i klassisk sovjet-stil med jakkesæt og det hele og uden nogen form for kvindelighed. Der foregår en masse konflikter på arbejdet med en af de ansatte. Til hendes store overraskelse ender det med, at hun bliver forelsket i ham. Og pludselig kommer alt det kvindelige op i hende, og hun forvandler sig til en skøn kvinde."

"I filmen kan man se nogle af de nye strømninger, der er i Sovjet i 70erne. Der dukker vestligt tøj op, lejlighederne bliver indrettet på en helt anden måde og musikken og dansen er også mere vestlig. Sovjet er ikke helt så lukket længere," forklarer Alex Fryszman.

Tema: Kriminalkomedier
Der blev udgivet adskillige kriminalkomedier i Sovjet. Nogle af de kendte film i den genre er filmatiseringen af Ilf og Petrovs bøger om bedrageren Ostap Bender. Filmene hedder De tolv stole og Den lille gyldne kalv.

"Hovedpersonen Ostap Bender er en legendarisk svindler, som udgiver sig for at være alt muligt andet, end det han er. Han er tyrkisk statsborger og rejser gennem Sovjetunionen og bedrager de rige for millioner. Han er en slags sovjetisk Robin Hood og derfor både en helt og en forbryder. Hans mål er at tage til Sydamerika som en rig mand og leve der, resten af sit liv," siger Alex Fryszman.

Se første del af filmen Den lille gyldne kalv her
Se anden del af filmen Den lille gyldne kalv her

Se første del af filmen De tolv stole her

Se anden del af filmen De tolv stole her