Vinterberg nomineret til stor britisk filmpris

Den danske film Jagten er med i opløbet, når den mest prestigefyldte britiske filmpris, Bafta, uddeles i næste måned i London

I kampen om den britiske pris skal "Jagten" op mod nogle af årets helt store europæiske succeser, heriblandt hele tre franske film, nemlig årets Cannes-vinder, Michael Hanekes "Amour", samt biografhittet "De urørlige" og Jacques Audiards "Rust and bone".
I kampen om den britiske pris skal "Jagten" op mod nogle af årets helt store europæiske succeser, heriblandt hele tre franske film, nemlig årets Cannes-vinder, Michael Hanekes "Amour", samt biografhittet "De urørlige" og Jacques Audiards "Rust and bone". Foto: Pete Mariner Denmark.

Thomas Vinterbergs film, der har Mads Mikkelsen i hovedrollen, er nemlig blevet nomineret i kategorien Bedste ikke-engelsksprogede film.

Jeg er virkelig stolt af, at filmen er blevet nomineret til Englands største filmpris. Det er en sand glæde, at filmen vækker så stor begejstring i udlandet, men for mig er det åbningen i Danmark, der er det vigtigste, siger Thomas Vinterberg, der alleredei aftes var til dansk gallapremiere på filmen.

LÆS OGSÅ: Samfundets syndebuk

I kampen om den britiske pris skal Jagten op mod nogle af årets helt store europæiske succeser, heriblandt hele tre franske film, nemlig årets Cannes-vinder, Michael Hanekes Amour, samt biografhittet De urørlige og Jacques Audiards Rust and bone.

Sidste film i kategorien er den norske Headhunterne, der har danske Nikolaj Coster-Waldau i en bærende rolle.

Jagten, der har dansk premiere i dag, var med i slutspurten om årets Gyldne Palmer i Cannes. Den pris gik dog til Amour, men Mads Mikkelsen vandt som den første dansker palmerne for bedste mandlige hovedrolle.

Samtidig blev Jagten også tildelt festivalens såkaldt økumeniske pris.

En af årets store Bafta-vindere kan i øvrigt blive Bond-filmen Skyfall. Den meget roste 007-film er godt nok ikke nomineret som bedste film, men til gengæld er den med i feltet i hele otte andre kategorier.

Det er bemærkelsesværdigt, al den stund Bond-filmene siden den første, Dr. No fra 1962, kun har vundet to Bafta-priser.

Skyfall, der har solgt op mod 900.000 billetter i de danske biografer, er blandt andet nomineret i kategorien Outstanding british film, og filmens karismatiske skurk, Javier Bardem, er nomineret for bedste birolle.

Flest nomineringer er der til Steven Spielbergs Lincoln-film, Ang Lees Life of Pi og Tom Hoopers Les Misérables.

Bafta-priserne uddeles i Londons Royal O Dampskibsselskab af 1912 pera House den 10. februar.