Kampen om klimaet spidser til

Gitte Seeberg
Gitte Seeberg.

DR 2 har i denne uge sat fokus på klimaet med en BBC-serie. I tre afsnit har vi fulgt kampen om klimaet med start i begyndelsen af 1970erne. Dengang blev den amerikanske præsident Nixon forberedt på, at den næste istid er lige om hjørnet. På det tidspunkt handlede det ikke om global opvarmning, men om, at planeten gradvist var blevet koldere, og om det sorte kul, som havde sin storhedstid.

Men midt i 1970erne begyndte forskerne at opdage, at kloden faktisk blev varmere. Og Stephen Schneider, som havde været en af de mest markante fortalere for en kommende istid, opgav sin teori.

I programmet bliver den nu afdøde klimahelt David Keeling også interviewet. Han begyndte at måle mængden af CO2 i atmosfæren i 1958. Dengang vakte det ikke opsigt. Men Keeling-kurven skulle vise sig at blive et af de største bidrag til klimaforskningen, hvor man kan se udviklingen over årene af CO2-koncentration i atmosfæren. Det var banebrydende.

Der blev efterfølgende lavet to store forskningsrapporter, som viste, at polerne ville begynde at smelte. Men disse rapporter var Ronald Reagan ikke glad for, da han kom til som amerikansk præsident. Han vidste, at miljøproblemet i forvejen var stort på grund af syreregn. Hvis den globale opvarmning også var en realitet, ville USA blive gjort til skurk, da landet også dengang udledte mest CO2.

Så Reagan bestilte en tredje rapport. Den blev lavet af William Nierenberg, der tilfældigvis var af samme overbevisning som Reagan. Rapporten sagde, at samfundet ville have tid nok til at tilpasse sig den globale opvarmning. Der var ingen grund til at reagere. Men intet kunne være mere forkert, når vi ser konsekvenserne af klimaforandringerne i dag.

LÆS OGSÅ: Vil De venligst lave en ny religion til et nyt klima?

Det var dog først i slutningen af 1980erne, at klimadebatten fik et fornyet og stærkt fokus med James Hansens forskning. Han ruskede op i den amerikanske kongres med sine konklusioner om, at drivhusgasserne er i gang med at forandre klimaet og kloden. Det gav ørenlyd, og det var oven på de diskussioner, at FN nedsatte klimapanelet, IPCC, som har udgivet de store klimarapporter.

Hansen fik også provokeret mange med sine udmeldinger, og det samlede en stærk opposition, som ikke mente, at klimaforandringerne var alvorlige. Det handlede andet afsnit af DR 2s udsendelse om. Tredje afsnit blev sendt i går om, hvordan fremtiden vil komme til at tegne sig med stigende global opvarmning.

Fremtiden kan i hvert fald blive skræmmende ifølge FNs tidligere klimachef Yvo de Boer. For den næste IPCC- rapport vil komme til at skræmme alle fra vid og sans. Klimaforandringerne er en af vore tids største udfordringer, men ligesom under Reagan sker der for lidt politisk.

Men imens politikerne tøver, kan vi glæde os over en dugfrisk undersøgelse, som for første gang viser, at danskerne mener, de selv har hovedansvaret for at handle på klimaproblemet. Noget tyder på, vi er blevet trætte af at vente, når vi tydeligt kan se problemerne i Danmark, USA og Bangladesh.

Gitte Seeberg er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden