De lyse nætters kapelmester

Manden bag sangen Kald det kærlighed fylder 60 i dag og kan samtidig markere sit 40-års-jubilæum som en af landets mest populære troubadourer

Manden bag Danmarks næstbedste kærlighedssang, folkesangeren Lars Lilholt, fylder rundt i dag. –
Manden bag Danmarks næstbedste kærlighedssang, folkesangeren Lars Lilholt, fylder rundt i dag. –. Foto: Anne Styrbechs.

Lars Lilholt fortryder næppe og slet ikke i denne tid, at han tidligt smed sin læreruddannelse i skuffen og i stedet dansede ad folkemusikkens snoede stier.

Ikke fordi musikken lige med det samme blev et lukrativt alternativ til lærergerningen. Men fordi udsigten til en stadig mere skematisk opdeling i arbejdsliv og fritid næppe ville have passet manden, som kalder sig folkesanger 24 timer i døgnet og langt ind i sjælen.

LÆS OGSÅ: Han sætter tro og historie på tegnebrættet

Violinist, guitarist, komponist og især historiefortæller med en stor historisk interesse er andre passende etiketter på Lars Lilholt, og sidst, men ikke mindst, er han krumtappen i den velsmurte festmaskine, der under hans navn og ledelse i mange år og med tilnavnet De Lyse Nætters Orkester har forlystet danskerne gennem somrenes festivaler og byfester.

I enhver afkrog af Danmark har publikum skrålet Kald det kærlighed, så bladene dryssede ned over de lune udendørskoncerter, som Lilholt foretrækker frem for sportshallernes dårlige akustik. En sang, som i øvrigt er kåret som den næstbedste danske kærlighedssang nogensinde, kun overgået af Kim Larsens Kvinde min.

Lillholt blev født i København, men flyttede som dreng med familien til Aalborg, som han forlod som voksen til fordel for Midtjylland, hvor han gik på seminariet. Det var også der, han var med til at danne det særdeles succesrige folkemusikband Kræn Bysteds, såmænd opkaldt efter en rheinlænderpolka, og på trods af det alligevel med flere optrædener på Roskilde Festival. Allerede da blev der sunget om hosekoner, spillet flittigt på fiol og truttet i blokfløjter. En instrumentering, der går igen, men med endnu tydeligere rytmisk bund, da Kræn Bysteds opløses i starten af 1980erne, og Lilholt snart efter danner Lars Lilholt Band.

Musikpoliti og anmeldere smyger sig tit uden om de dele af dansk musik, som er pivpopulært blandt Giro 413s mange kernelyttere og i en stor del af landet uden for de største byer. Men ganske uanfægtet af det blev Lars Lilholt Band meget hurtigt et af Danmarks største liveband og en usvigelig sikker publikumsmagnet i årtier.

Ved siden af har Lilholt dog også haft tid til samarbejdet med kollegerne Johnny Madsen og Allan Olsen i Daltons. Og for et par år siden udkom hans selvbiografi Drømme og dæmoner med et usmykket portræt af livet som Lilholt på godt og ondt.

Han er gift med Ninna Thomsen, som han bor sammen med nær Gudenåen og har to børn med. Desuden har han en voksen datter fra et tidligere ægteskab./ritzau/