Udlændinge frygter kidnapning i Nigeria

En ny islamistisk gruppe i Nigeria går målrettet efter at kidnappe udlændinge som hævn for krigen i Mali. I weekenden tog gruppen livet af syv udenlandske bygningsarbejdere

Den islamistiske terrorgruppe Ansaru tog i weekenden livet af syv udenlandske bygningsarbejdere.
Den islamistiske terrorgruppe Ansaru tog i weekenden livet af syv udenlandske bygningsarbejdere. Foto: HO Denmark.

Militante islamister har de seneste år optrappet et voldeligt oprør mod Nigerias regering, men kidnapning og henrettelse af udlændinge som det angiveligt er sket med syv udenlandske bygningsarbejdere i weekenden vidner om en ny terrorstrategi.

Der er ingen tvivl om, at vi ser en ændring i terroristernes metoder i Nigeria som følge af en højere grad af global orientering. Kidnapning af udlændinge er desværre en enkel metode at få verdens opmærksomhed på, siger Frankrigs ambassadør i Nigeria, Jacques Champagne de Labriolle.

LÆS OGSÅ: Vi kan løse verdens konflikter meget klogere

Det har fået internationale firmaer og organisationer til at trække udenlandske ansatte ud af den nordlige del af landet eller helt stoppe deres projekter i en region, der ellers har hårdt brug for både investeringer og bedre adgang til uddannelse, job og sundhed. Udviklingen kan bidrage til at øge den i forvejen store socioøkonomiske forskel mellem det fattige nord og den sydlige del af Nigeria, hvor kommercielle storbyer som Lagos oplever et økonomisk boom.

Det er forkert, og det er frygteligt, sådan plejede Nigeria ikke at være, siger den selvstændige nigerianske forretningskvinde Lami om henrettelserne.

Hun har længe levet i skyggen af terrortruslen. Sidste år mistede Lami et familiemedlem i kampene mellem Boko Haram og sikkerhedstyrkerne, og i fem år har hun ikke turdet besøge familien i den nordlige, tidligere sprudlende handelsby, Kano.

Vi nigerianere er vant til modgang. Men det her er dårligt for Nigerias omdømme. Jeg frygter, det vil skræmme omverdenen væk, siger hun om konsekvenserne af, at nye al Qaeda-inspirerede grupper slår rødder i Nigeria.

Gruppen Ansaru, der har taget ansvaret for drabene, er en udbrydergruppe af bevægelsen, Boko Haram, som indtil for nylig var bannerfører for det militante islamistiske oprør i Nigeria, der har kostet tusindvis af mennesker livet.

Ansaru siger, de støtter Boko Harams forsøg på at indføre en streng islamistisk styreform i Nigeria, men de har også kritiseret, at Boko Harams oprør har kostet mange tusinder muslimer livet. Ansaru er i højere grad motiveret af en international dagsorden og kampen imod det, gruppen kalder ugerninger begået imod Islam i Mali og Afghanistan. Dens medlemmer har også kritiseret tørklædeforbuddet i Frankrig.

Fra nigeriansk side vil myndigheder stadig ikke bekræfte, at de udenlandske gidsler er slået ihjel. I nigerianske medier har anonyme sikkerhedskilder udtalt, at ingen ønsker at blive forbundet med sagen, som kan få politiske konsekvenser. Præsident Goodluck Jonathan og hans regering har hverken kommenteret drabene eller kidnapningen af en fransk børnefamilie, som blev taget under en ferie i Cameroun, men menes at befinde sig i Nigeria.

Den tiltagende vold udgør sammen med udbredt korruption en stor trussel mod den nationale stabilitet hos Afrikas førende olieproducent. Økonomiske nøgletal viser, at Nigerias økonomi er i rivende vækst også uden for oliesektoren. Spørgsmålet er, i hvor høj grad fortsat voldelig uro og en øget risiko for angreb mod udlændige vil lægge en dæmper på investeringslysten i et land, som snart antages at overhale Sydafrika som Afrikas største økonomi.