Holland har fået en konge

Willem-Alexander blev i går Hollands første konge siden 1890. Mennesker i titusindvis, mange orangeklædte, fejrede begivenheden i centrum af Amsterdam

Kong Willem-Alexander og dronning Maxima på paladsets balkon med den niårige kronprinsesse Catharina-Amalie og hendes mindre søstre, prinsesserne Alexia og Ariane. –
Kong Willem-Alexander og dronning Maxima på paladsets balkon med den niårige kronprinsesse Catharina-Amalie og hendes mindre søstre, prinsesserne Alexia og Ariane. –. Foto: Boris RoesslerDPA.

En stolt mor og abdiceret monark, prinsesse Beatrix, overværede i går eftermiddag kong Willem-Alexanders edsaflæggelse i Nieuwe Kirk i Amsterdam. Det skete efter en bevæget og hændelsesrig dag i Holland, hvis 17 millioner indbyggere fik en ny konge.

De nordiske kronprinsepar, heriblandt kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, var også til stede i Holland for at fejre kong Willem-Alexander.

Tidligere på dagen underskrev dronning Beatrix efter 33 år som regent abdikationsdokumentet i Mosessalen i Det kongelige Palads i Amsterdam.

Her var formændene for parlamentets to kamre, rigets ministerråd og medlemmer af den kongelige familie til stede.

For nogen tid siden besluttede jeg at abdicere. Jeg er glad og taknemmelig for at præsentere dig som den nye konge. I dag baner jeg vej for en ny generation, sagde den 75-årige Beatrix til sin 46-årige søn i en tale under overdragelsen.

Senere trådte kong Willem-Alexander og dronning Maxima sammen med prinsesse Beatrix af Nederlandene frem på paladsets balkon, hvor også den niårige kronprinsesse Catharina-Amalie og hendes mindre søstre, prinsesserne Alexia og Ariane, tog imod folkets hyldest.

Tronskiftet fra mor til søn gjorde dagen til en festdag i Holland. Over 25.000 mennesker var samlet på den centrale Damplads i Amsterdam foran paladset.

I dag er en dag, da vi samles som hollændere og fejrer, at monarkiet naturligvis er en del af os, sagde den 25-årige Nick van Boor til nyhedsbureauet AFP, mens han masede sig vej gennem de menneskefyldte gader.

De mange mennesker i gaderne holdt sig ikke tilbage for at fejre Oranje. De var iklædt orange klæder, parykker og solbriller. Her var berusede, skæve og ædru folk blandet mellem hinanden for at få et glimt af deres nye konge.

Over 10.000 politifolk var udkommanderet under begivenheden. Amsterdams borgmester, Eberhard van der Laan, havde inden fejringen af begivenheden opfordret politiet til ikke at overreagere.

Erik Normann Svendsen døber de royale tvillinger prins Vincent Frederik Minik Alexander og prinsesse Josefine Sofia Ivalo Mathilda torsdag d.14. april 2011 i Holmens Kirke. Kronprins Frederik bærer prins Vincent og kronprinsesse Mary bærer prinsesse Josefine. (Foto: LISELOTTE SABROE/Scanpix 2011)
Erik Normann Svendsen døber de royale tvillinger prins Vincent Frederik Minik Alexander og prinsesse Josefine Sofia Ivalo Mathilda torsdag d.14. april 2011 i Holmens Kirke. Kronprins Frederik bærer prins Vincent og kronprinsesse Mary bærer prinsesse Josefine. (Foto: LISELOTTE SABROE/Scanpix 2011) Foto: Boris RoesslerDPA.