De tidligere danske gidsler er tilbage i Europa

De seks sømænd, der var gidsler i Somalia i 838 døgn, er nu i medicinsk karantæne

De seks sømænd, der har siddet som gidsler ved somaliske pirater i 838 døgn, har sat fødder på europæisk jord. Det oplyser rederiet Ship-crafts direktør Claus Bech. Foto fra TV2-dokumentaren af de to danske gidsler Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn.
De seks sømænd, der har siddet som gidsler ved somaliske pirater i 838 døgn, har sat fødder på europæisk jord. Det oplyser rederiet Ship-crafts direktør Claus Bech. Foto fra TV2-dokumentaren af de to danske gidsler Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn. . Foto: TV2 Denmark.

De seks sømænd, der har siddet som gidsler ved somaliske pirater i 838 døgn, har sat fødder på europæisk jord. Det oplyser rederiet Ship-crafts direktør Claus Bech.

Sømændene blev efter løsladelsen bragt til den danske fregat Iver Huitfeldt med helikopter. Fregatten sejlede dem til Seychellerne, hvorfra de er fløjet til Europa med ambulancefly.

LÆS OGSÅ: Kaptajnen fortæller: Da gidslerne kom om bord

Claus Bech snakkede torsdag aften med søfolkene, der blev taget til fange af pirater i forbindelse med kapringen af det danske fragtskib M/V Leopard i januar 2011.

Det var et meget følelsesladet øjeblik. Jeg startede med at snakke med Eddy, derefter Søren og så de filippinske søfolk. Alle samtalerne var positive og foregik i en god stemning, siger Claus Bech.

Direktøren snakkede med sømændene i tre kvarter og han takkede blandt andet Leopolds kaptajn, Eddy Lopez, for at have holdt sammen på sine folk og holdt modet oppe hos dem gennem de seneste to et halvt år.

Den anden danske sømand, Søren Lyngbjørn, var glad, fattet og ved godt mod:

Under fangenskabet har han desværre pådraget sig en infektion, der ikke er blevet behandlet, og det har svækket ham. Men nu får han selvfølgelig den bedste behandling, og han kommer sig forhåbentlig snart, siger Claus Bech.

Søfolkene er i øjeblikket i medicinsk karantæne, som er et myndighedskrav i det land, hvor de befinder sig.

Her vil de blive undersøgt for eventuelle smitsomme sygdomme og gennemgå et grundigt helbredstjek samt få tilbudt samtaler med psykologer og danske gidseltagningseksperter.

Claus Bech forventer, at søfolkene kommer ud af karantænen inden for de næste par dage.

Det skal også afklares, hvornår og i hvilket omfang sømændene ønsker at blive interviewet at medierne. Fra Shipcrafts side har man forståelse for, at sagen har stor offentlig interesse, og man vil derfor løbende holde medierne orienteret om nyt i sagen.