”Det skal have konsekvenser at være et debat-svin”

En dom på 50 dages fængsel for Breivik-lignende trusler mod ligestillingscenter fastslår, at det ikke er gratis at true på nettet. Det glæder debattører

Anne Sophia Hermansen, debattør og blogger for Berlingske, glæder sig over, at en mand er blevet idømt fængslesstraf for trusler på nettet
Anne Sophia Hermansen, debattør og blogger for Berlingske, glæder sig over, at en mand er blevet idømt fængslesstraf for trusler på nettet. Foto: Morten Germund Denmark.

Man kan ikke uden videre true folk i debatfora på nettet. Heller ikke selvom der ikke er intentioner om at føre truslen ud i livet.

Det fastslår en dom fra Retten i Lyngby, hvor en mand er blevet idømt 50 dages fængsel for at have skrevet: vi skal lave en fuld Breivik på Kvinfo på netavisen 180grader.dk.

Kvinfo er et center for forskning om køn og ligestilling, og ifølge domsafsigelsen var udtalelsen egnet til at fremkalde alvorlig frygt for liv, helbred eller velfærd for personer relateret til Kvinfo.

LÆS OGSÅ
: Nyt socialt medie er som skabt til mobning

Dommen glæder flere debattører, heriblandt Kvinfos direktør, Elisabeth Møller Jensen.

Jeg synes, der skal være højt til loftet, når folk er vrede eller ophidsede, eller når unge mennesker har nogle stærke holdninger. Rammerne for ytringsfriheden skal være så vide som overhovedet muligt. Men med den indstilling til ytringsfriheden er det desto mere vigtigt, at man faktisk er i stand til at sætte en grænse og reagere, når den overskrides. Og det bliver den ved en notorisk trussel, siger hun.

Truslen skabte stor utryghed i huset. Nogle af medarbejderne ønskede at låse døren, så Elisabeth Møller Jensen besluttede med det samme at ringe til politiet, der selv valgte at anlægge sag. Hun håber, at dommen fremadrettet vil gøre det nemmere for folk at anmelde net-trusler.

Anne Sophia Hermansen, debattør og blogger for Berlingske, glæder sig også over udfaldet på sagen. Hun modtager jævnligt trusler via mail, facebook, smser og telefonbeskeder

Den her sag er væsentlig og principiel for mange af os, der fungerer som professionelle debattører, netop fordi tonen er meget rå i det offentlige rum og især på sociale medier. Det skal have konsekvenser at være et debat-svin, siger hun.

Hun har flere gange anmeldt truslerne, men da afsenderne har været anonyme, kunne politiet ikke stille noget op. Det kan være en af grundene til, at man sjældent hører om den slags sager.

LÆS OGSÅ: Blogger undskylder for dødstrusler

For ifølge både Oluf Jørgensen, mediejurist ved Journalisthøjskolen, og Trine Baumbach, lektor i strafferet ved Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet, er dommen på ingen måde skelsættende i forhold til tidligere strafudmålinger. Begge jurister peger på, at trusler på nettet længe har været underlagt de samme regler som trusler i det virkelige liv.

På netavisen 180grader.dk, hvor truslen blev fremsat, er brugerne uenige i domsafsigelsen. De mener, at Kvinfo mangler humor, og at dommen er et angreb på ytringsfriheden.

Ole Birk Olesen er stifter af netavisen 180grader.dk og folketingsmedlem for Liberal Alliance.

Han tager stærkt afstand fra truslen, men mener ikke, han kan gøre meget for at hindre sådanne udtalelser.

Trusler eller opfordringer til vold smider vi i skraldespanden, lige så snart vi bliver gjort opmærksom på dem. Vi hjalp politiet med oplysninger om den skribent, der har skrevet det. Det er vores faste kutyme at hjælpe politiet med den slags spørgsmål, men vi kan ikke holde øje med alt, hvad der foregår, siger Ole Birk Olesen.