Danske børn kæmper mod kiloene

Op mod en fjerdedel af danske børn er overvægtige og dermed i fare for at udvikle livsstilssygdomme. I Svendborg Kommune forsøger man at komme problemet til livs gennem et projekt, hvor også forældrene inddrages

Overvægtige børn mellem 12 og 16 år dyrker leg og motion i SG Hallen i Svendborg. Nogle skal tabe sig, mens andre blot skal sikre, at vægten ikke stiger, mens de vokser i højden. –
Overvægtige børn mellem 12 og 16 år dyrker leg og motion i SG Hallen i Svendborg. Nogle skal tabe sig, mens andre blot skal sikre, at vægten ikke stiger, mens de vokser i højden. –. Foto: Johnny Wichmann.

Skingre pigeskrig blander sig med høj latter og lyden af kondisko, der hvinende bremser hårdt op på halgulvet, når der skal skiftes løberetning. 14 børn ni piger og fem drenge spurter rundt i SG Hallen i Svendborg for at undgå at få snuppet den neonfarvede hale, som de hver især har sat fast bagpå i deres bukselinning. Legen hedder ståtrold og får i den grad smilene frem på børnenes læber.

Men de 14 børn, der er mellem 12 og 16 år, er her ikke kun for morskabens skyld. De er her også, fordi de alle ved et besøg hos sundhedsplejersken har fået at vide, at de vejer for meget nogle bare lidt, andre betydeligt mere og at de for eget helbreds skyld bør komme de overflødige kilo til livs. For nogles vedkommende handler det om, at de skal have bremset vægtøgningen, mens de vokser sig højere, og kiloene omfordeler sig, mens det for andre vil være nødvendigt med et reelt vægttab.

Hidtil har arbejdet med de overvægtige børn ligget primært hos sundhedsplejerskerne i de fleste danske kommuner, men ifølge Mette Bang Andersen, projektleder i Svendborg Kommune og tovholder på projektet, har det traditionelt været en vanskelig gruppe at gøre noget for. Derfor har man i Svendborg Kommune forsøgt at tænke i alternativer til den meget individuelle tilgang og afprøver netop nu en ny model for, hvordan man bedre kan hjælpe børnene.

Projektet er støttet af satspuljemidler og er en del af Sundhedsstyrelsens indsatsområde Forebyggende indsats for overvægtige børn og unge 2012-2015. For at få del i midlerne fra puljen har Svendborg Kommune, ligesom de otte andre kommuner, der deltager i satsningen, skullet leve op til nogle krav. Dels skal projektet være forankret i den kommunale sundhedstjeneste, dels er det en betingelse, at der arbejdes med forældreinddragelse, netværk og tæt kontakt med de unge.

I Svendborg er det stadig sundhedsplejerskerne, der screener børnene og informerer dem og deres forældre om kommunens tilbud Sunde unge i Svendborg, der omfatter både fysisk træning med to fysioterapeuter i Svendborg Gymnastikforening samt undervisning ved sundhedsplejersken. For at give børnene en tryghed i projektet har man derudover også valgt at tilknytte to medarbejdere fra kommunens ungdomsskole, som deltager i både træning og undervisning det har indtil videre fungeret godt.

Medarbejderne fra ungdomsskolen er det sociale bindeled og er med til det hele. De skal være der for at skabe tryghed hos børnene, og rollefordelingen har vist sig indtil nu at være rigtig god i det tværsektorielle samarbejde, siger Mette Bang Andersen.

Fra myndighedernes side er det helt bevidst, at man har valgt at støtte projekter, der inddrager børnenes netværk. Det fortæller sundhedsplejerske Annette Poulsen fra Sundhedsstyrelsen.

Man kan lave mange projekter på seks til otte uger, hvorefter barnet så overlades til sig selv igen. Men på den måde opnår man ikke en livsstilsændring. Vi ønsker at afprøve indsatser, der rækker ud over skolen, men samtidig har sundhedsprofessionelle inde over. På den måde håber vi, at der lettere opstår et tillidsforhold mellem børnene og de forskellige fagpersoner, som også kan række ud over skolen, hvis der er brug for at følge nogle børn lidt længere, siger hun.

Men tilbuddet i Svendborg Kommune er ikke kun møntet på børnene. Som følge af kravene fra Sundhedsstyrelsen medvirker forældrene også undervejs på i alt fem møder får de undervisning i, hvordan de bedst muligt støtter deres børn både i forhold til kost, motion og det at være ung og skulle kæmpe mod overvægt.

Ifølge Annette Poulsen er der flere gode grunde til, at forældrene skal inddrages i projekterne ude i kommunerne.

Der er forskning, der viser, at når forældre er medinddraget på området for kost og livsstil, også når det gælder større børn, så har det en bedre effekt og længerevarende virkning. Desuden vil vi gerne prøve at knytte forældrene til børnenes livsstil. Selvom man er 13 år, er det stadig forældres ansvar, hvad der er i skabene, og hvad der spises til aftensmad. Derudover vil vi gerne undgå, at barnet bliver stemplet som den i familien, der har brug for hjælp ved at inddrage forældrene bliver det til en familie, der får en indsats, og ikke et enkelt barn, siger hun og pointerer, at det også spiller en rolle, at en betragtelig del af de overvægtige børns forældre selv har problemer med vægten.

I SG Hallen er det blevet tid til dagens hårdeste udfordring. De to fysioterapeuter, Camilla Valentin Jensen og Ida Petersen, har linet op til cirkeltræning syv poster lagt ud i en stor cirkel, hvor børnene to og to skal arbejde et minut på hver station.

Der indgår både løbesekvenser, hvor pulsen kommer i vejret, og styrketræningsøvelser, hvor kroppens muskler skal stå sin prøve.

Under træningen buldrer musikken ud af højttaleren, og svedperlerne dukker efterhånden frem på børnenes pander.En af pigerne, Nikoline Nørregaard på 12 år, er trukket ud til siden og sidder nu med en ispose på knæet. Hun er faldet ned ad trappen derhjemme og har også fået et spark på knæet, og nu gør det ondt at træne. Hun er helt på det rene med, hvorfor hun deltager i Sunde unge i Svendborg.

Jeg vil rigtig gerne tabe mig lidt. Til næste år skal jeg konfirmeres, og så vil jeg gerne have en flot kjole på og ikke bare ligne en grim én. Og så kan jeg også godt lide at møde nye mennesker, tilføjer hun.

Indtil videre er hun glad for at deltage i projektet, der har kørt i knap to måneder, hvor børnene hver anden uge er til fysisk træning og hver anden uge går til undervisning hos sundhedsplejersken. Hun er også klar over, hvad det kræver, hvis hun skal af med nogle af de overflødige kilo, fortæller hun.

Jeg skal lade være at spise så meget chokolade og drikke sodavand i hverdagen, og min mor og far er da også begyndt at sige tag lige en tår vand i stedet for sodavand, siger hun og beretter, at hun også snart skal begynde at gå til tennis med en skoleveninde.

At motivere Nikoline Nørregaard og hendes nye kammerater til at dyrke sport er netop et af målene med projektet. For vægttabet er ikke gjort med træning hver 14. dag i SG Hallen.

Det handler meget om at introducere dem til nye sportsgrene og give dem et indblik i, hvad idræt er, og at det kan være sjovt. Nogle af de her børn har dyrket sport før og gør det stadig, men mange af dem har aldrig gjort det. Derfor lægger vi også megen vægt på, at der skal være leg indblandet, så de får smag for det, siger fysioterapeut Camilla Valentin Jensen, inden hun gør klar til en gang høvdingebold.

At problemet med overvægt blandt børn og unge generelt er stort, er der ingen tvivl om. Tal fra 2010 viser, at 11-12 procent af de 11-15-årige drenge er overvægtige, mens det gælder for 8-9 procent af pigerne. Det er dog selvrapporterede tal, som er behæftet med stor usikkerhed, og der foreligger således endnu ingen oversigt over, hvor stort problemet reelt er. Men i Sundhedsstyrelsen antages det at være op mod en fjerdedel af de danske børn, der er moderat til svært overvægtige.

Inden sommer vil man dog blive klogere på, hvor mange børn det præcist er, der i Danmark dagligt må slås med for mange kilo på kroppen. En stor undersøgelse foretaget af landets sundhedsplejersker forventes at give et mere retvisende billede end tidligere.

Ifølge Ronni Jacobsen, afdelingslæge på det nyetablerede Videnscenter for overvægt på Aalborg Universitetshospital og ekspert på området for børn og overvægt, er der al mulig grund til at sætte tidligt ind hos børn med tendens til overvægt.

Er man overvægtig som barn, er der større risiko end ellers for, at man bærer det med sig ind i voksenlivet, hvor overvægten kan medføre alvorlige livsstilssygdomme. Nogle af de overvægtige børn har allerede fedtlever, ondt i knæene og hofterne og bevæger sig dårligt på grund af deres vægt, siger han.

Også på det psykologiske og sociale plan spiller overvægten ind hos børnene.

Mange af de overvægtige børn er allerede stigmatiseret nu, og vi ved fra undersøgelser, at de ofte har et lavere selvværd end andre børn, og at de er mere udsat for mobberi, forklarer Ronni Jacobsen, der dog også har positivt nyt.

Hvis det lykkes at få en fortrolighed med børnene og omgås dem med respekt, så kan man hjælpe de fleste, uden at de skal på deciderede slankekure eller diæter. Ofte handler det om at få dem til at følge de anbefalinger, der kommer fra Sundhedsstyrelsen, og hvis man også får forældrene medinddraget, så plejer vi at kunne få bugt med uhensigtsmæssige spise- og motionsvaner, siger han.

Efter en times leg og aktivitet er der stadig fuld fart på børnene i Svendborg. De er i gang med en løbeøvelse, hvori der indgår elementer fra brætspillet Tegn og gæt. På den måde føles det ikke surt at dyrke motion og om en halv time, når træningen slutter, står der vand og frisk frugt klar.