Stop med at lyve: Norsk valgdagsorden sættes af 94-årig mands læserbrev

94-årige Arnold Martinsen blevet kendt i hele Norge for at sige fra over for tomme politikerløfter i et læserbrev. Især ældrepolitikken får et fur

Folketingets ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, var i 1990 hemmelig kilde til flere afslørende artikler i Weekendavisen om tamilsagen, der senere kostede den daværende borgerlige regering livet, skriver Politiken.
Folketingets ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, var i 1990 hemmelig kilde til flere afslørende artikler i Weekendavisen om tamilsagen, der senere kostede den daværende borgerlige regering livet, skriver Politiken.

ARNOLD MARTINSEN stod i mange år troligt i kø for at stemme ved lokal- og stortingsvalg i Norge. Han er født i 1919 og har set mange skiftende regeringer og retninger for norsk politik, og han har aldrig følt sig helt tilfreds med politikernes evne til at leve op til deres valgløfter.

Nu er bægeret løbet alt for fuldt for den ældre herre, og når Norge går til valg til september, vil han undlade at stemme. Det gjorde han i sidste uge klart i et debatindlæg i landets største avis, Aftenposten.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Politikernes retorik er forældet og gennemskuelig

Nu er Arnold Martinsen blevet kendt i hele Norge for at sige fra over for tomme politikerløfter. I læserbrevet er det særligt ældrepolitikken, som får et fur.

Jeg er oprørt over politikernes valgretorik med stadigt flere ældreløfter. Nu er der valg igen, og skeletterne rasler ud af skabet. Vi får præsenteret historier om tragiske skæbner, som stadig venter på pleje og omsorg. Politikerne må stoppe med at lyve, skriver Arnold Martinsen i Aftenposten.

DEBATINDLÆGGET BLEV et viralt fænomen og er nået ud i hele landet. Arnold Martinsen er blevet interviewet til diverse medier og på bemærkelsesværdig vis er hans historie om, hvordan hans demente kone døde efter at have ventet på plejehjemsplads, blevet det talerør, som hundredevis af andre nordmænd fodrer med historier.

Det, som oprører mig mest, er, at når det er valgår, har politikerne en evig kamp om at placere skyld hos andre, de tager aldrig selv ansvar, skriver en læser på Dagbladets hjemmeside, mens en anden supplerer med:

Jeg er så enig med denne brave herre og synes, det er flot, at han sætter ord på det, mange tænker. Man bliver helt opgivende, når man hører, hvordan politikerne løber fra deres løfter.

LÆS OGSÅ: Regeringen sælger reformer med retoriske kneb

Arnold Martinsens opråb er også nået helt op i regeringskontorerne, og under en spørgetime blev sundhedsministeren, Jonas Gahr Støre, afkrævet svar på tilstanden på landets plejehjem. Han har lanceret ledeordene Ny, aktiv og tryg alderdom og får kritik for ensidigt at fokusere på de aktive ældre, som kan klare sig selv. Samtidig er regeringen blevet kritiseret for at love at bygge 12.000 nye plejehjemspladser, men en opgørelse fra midten af januar viste, at der kun var bygget 1146.

Regeringen er bevidst om den store samfundsmæssige udfordring, der ligger i, at folk bliver ældre. Jeg har store ambitioner for området og ønsker, at der stadig er livsglæde for de ældre borgere. Vi er på vej dertil, og jeg vil gerne tale mere om det frem til valget i september, sagde ministeren.

FOR ARNOLD MARTINSEN er den store omtale kommet som en overraskelse, men han håber, at debatindlægget kan sætte mere fokus på hans hjertesag: omsorgen for ældre og syge. Han bor på et plejehjem i Oslo og holder sig dagligt i gang i fitnesscenter og med at læse avis og tale med familien og de andre beboere.

Men han gruer samtidig for den tid, hvor han får brug for mere pleje, og er forfærdet og vred over, at et så rigt land som Norge ikke bruger flere økonomiske ressourcer på ældre.

Jeg vil have fokus på ældreomsorgen, for ligegyldigt hvem politikerne er, glemmer de deres valgløfter, så snart valget er ovre. Den dag, det bliver rettet op, og jeg ser mere værdighed i ældreplejen, så stemmer jeg igen. Men indtil da stemmer jeg ikke, siger Arnold Martinsen til Aftenposten.

Han opfordrer alle stemmeberettigede til at gøre som ham og ikke gå til valgurnerne til september.