Anne Sophia Hermansen: Mit koleriske temperament kræver 8 timers søvn

Anne Sophia Hermansen, debattør og blogger på Berlingske, mener, at man skal holde sig langt fra det gode liv, som damebladene definerer

40-årige Anne Sophia Her-mansen behøver otte timers sammenhængende søvn. –
40-årige Anne Sophia Her-mansen behøver otte timers sammenhængende søvn. –. Foto: Alm. Brand Bank.

Hvad er det gode liv for dig?

Det gode liv er latterligt overvurderet i min generation. Vi vil have alt familie, karriere, kulturliv, lykke, maratondiplom og samtalekøkken og det er forbundet med stor smerte at give afkald på selv små ting. Vejen til et lorteliv går gennem jagten på det damebladsdefinerede gode liv. Et godt liv er for mig forbundet med en besindelse på, at livet af og til gør ondt og mislykkes, og jeg har forsonet mig med, at livet ikke blev, som jeg troede som 20-årig. Og tak for det. Jeg var ret fantasiløs dengang.

Hvornår har du det bedst med dig selv?

Når jeg får sovet nok. Så enkelt er det. Vi har tre børn, to fortravlede liv, en af os (mig) et kolerisk temperament, og for at få det hele til at hænge sammen er det nødvendigt med en sammenhængende søvn. Der er dem, der kan klare sig med fem timer, men sådan har jeg det ikke. Det bliver jeg idiot af. Jeg skal helst have otte.

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

Jeg lever højt på, at jeg har vandret Camino de Santiago. 750 kilometer hen over Spanien. En strækning, der kan ses fra månen. Jeg gik fra Roncesvalles i Pyrenæerne til Santiago de Compostela, fordi jeg trængte til at få en række ting tænkt på plads. Min far var død, jeg stod uden familie, var flyttet fra Aarhus til København, havde forladt en kæreste og var ved at dø af kedsomhed over en magisterkonferens i litteraturhistorie. Flere af mine venner forventede, at jeg ville give op og vende tilbage efter fire-fem dage, derfor skulle jeg vise dem. Jeg gik i 30 dage og er nu både udødelig og har fået evig syndsforladelse. Jeg betragter det som en detalje, at det er 13 år siden.For tiden går jeg og overvejer at tage et dykkercertifikat. Jeg drømmer om at dykke i en tangskov ud for Californiens kyst. Der skulle være en del hajer.

Hvad er afslapning for dig?

At læse. Lige nu læser jeg lidt Michel Houellebecq og genlæser The Great Gatsby af Scott-Fitzgerald. Her om sommeren læser jeg på vores altan. Den næste bog, jeg skal i gang med, er De Velvillige af Jonathan Littel. Den beskriver holocaust set fra en SS-officers vinkel. Skulle være uhyggelig på en opbyggelig måde.

Hvad er der altid i dit køleskab?

Jeg køber det, min mand giver mig besked på, og har derudover lovet familien aldrig at lave mad.

Hvad er din største last?

Efter at være fyldt 40 år: tøj med dyreprint.

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

Lad være med at debattere ligestilling og religionsfrihed. Begge dele er som fortryllet skov, ingen kan bevæge sig derind uden at få forvrænget sine holdninger. Jeg er både blevet kaldt landsforræder, islammadras, mande- og kvindehader og beskyldt for at ville holde kvinder ude af den offentlige debat og alt muligt andet vås. De debatter er det tætteste, man kommer mental nitroglycerin.