Sidste udkald for nattergalesang

Nattergalens sang består af høje, klare toner, et gentaget og metallisk tjåk, tjåk, tjåk og klaprende serier. –
Nattergalens sang består af høje, klare toner, et gentaget og metallisk tjåk, tjåk, tjåk og klaprende serier. –. Foto: .

Hvis man i den seneste tid har bevæget sig udenfor efter mørkets frembrud, har man måske været heldig at høre nattergalens sang.

Om natten synger hannen nemlig for at tiltrække hunner, hvilket sker så sent, at de fleste kun kender til sangen fra beskrivelsen i H.C. Andersens eventyr.

På Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside beskrives sangen således:

Sangen består af høje, klare toner, et gentaget og metallisk tjåk, tjåk, tjåk og klaprende serier. Der forekommer stor variation i sangen.

Hvis man vil nå at høre tonerne med egne ører, skal man være hurtig. Den lille fugl stopper nemlig snart sin skønsang, fortæller naturvejleder hos Naturstyrelsen Stella Blichfeldt.

LÆS OGSÅ: Nordens papegøje kan spottes i Danmark

Man siger, at nattergalen holder op med at synge omkring sankthans, hvilket vil sige, at det nu er sidste udkald. Herfra koncentrerer de sig om at fodre deres unger, og så trækker de den lange distance tilbage til det tropiske klima i Østafrika.

Da nattergalen har en lang rejse fra Skandinavien mod Afrika, er den kortere tid de forskellige steder og holder flere pauser undervejs på trækket. I Danmark ser man primært nattergale i maj og juni.

Fuglekvidder vil der dog fortsat være nok af i den danske natur, mener Stella Blichfeldt

Hvis man bevæger sig ud i det åbne grønne landskab, er det ikke svært at få øje på lærken, viben og svalen, som man kan høre synge hele sommeren.