Kropsfascisme: Medier går i selvsving over hertugindens fødselsvægt

Det har rejst en bølge af protester fra kvinder, at visse medier fokuserer så meget på hertuginde Kates vægt efter fødslen

Allerede dagen efter fødslen af prins George, som Kate og William her viser frem, viede det kulørte ugemagasin OK forsiden til spørgsmålet om, hvordan Kate skal tabe sig efter fødslen. –
Allerede dagen efter fødslen af prins George, som Kate og William her viser frem, viede det kulørte ugemagasin OK forsiden til spørgsmålet om, hvordan Kate skal tabe sig efter fødslen. –. Foto: Mark StewartCamera Press.

Ikke så snart var den nye lille prins George kommet til verden, før dele af de britiske medier begyndte at spekulere i, hvordan moderen, hertuginden af Cambridge, får sin flotte figur tilbage.

Mest udtalt var det på forsiden af det kulørte ugemagasin OK. Dagen efter fødslen viede det forsiden til det ene spørgsmål under overskriften: Kates Post-Baby Weight Loss Regime hvordan Kate skal tabe sig efter fødslen. Her talte de med hendes personlige træner, og magasinet bragte en kost- og motionsplan, som andre nybagte mødre kunne følge.

Men det har rejst en bølge af protester fra kvinder over den kropsfascisme, der findes blandt visse medier.

Kvinde- og ligestillingsminister Jo Swinson førte an i kritikken, og hun kaldte forsiden smagløs. I de dage, hvor nybagte mødre er fokuserede på at skabe et bånd med deres nyfødte, er det ikke særlig hjælpsomt, at medierne sætter nogle uopnåelige standarder for at smide fødselsvægten inden for en latterlig kort tidshorisont, siger ministeren til The Sunday Times.

Ministeren fra De Liberale Demokrater er selv gravid og sat til at føde i julen. Hun har gjort det til en af sine mærkesager at bekæmpe de uopnåelige kropsidealer, som medierne viderebringer.

Vi skal væk fra den tanke, at kvinder hurtigt smider den ekstra vægt efter en fødsel, og at de er en fiasko, hvis de ikke gør det. Undersøgelser viser, at det er en bekymring for to tredjedele af alle nybagte mødre, siger Jo Swinson.

LÆS OGSÅ: 10 spøjse kendsgerninger om royal baby

OK Magazine var ikke ene om fokuseringen på Kates krop. Reporter Anna Botting fra tv-stationen Sky News rapporterede direkte, da prins William og Kate første gang viste den nyfødte frem for verdenspressen. Hvorfor har hun stadig en lille topmave?, lød det undrende spørgsmål fra reporteren.

Udsagnet får kommentatoren Naomi McAuliffe til at filosofere over den manglende viden, der er omkring, hvordan en graviditet påvirker en kvindes krop.

Kvinder skammer sig allerede nok over deres krop efter fødslen, og det i en sådan grad, at vi ikke har en idé om, hvordan de ser ud. De er gemt væk og klædt i løse gevandter, indtil samfundet beslutter, at de kan vise sig offentligt igen, skriver hun i The Guardian.

Særligt på de sociale medier som Twitter har den voldsomme fokus på Kates krop vakt opsigt. I et forsøg på at afmystificere, hvad en fødsel gør ved ens krop, har tv-værten Katy Hill valgt at bringe et foto af sig selv set fra siden.

Nye mødre! Hvis OK Magazines Kate-forside har fået jer til at tænke dårligt om jeres krop, så er jeg her to måneder efter fødslen. Du har skabt et menneske!, skriver Katy Hill under billedet af sig selv som nylig mor.

Netop modelbilledet er noget, flere kommentatorer vender tilbage til. Mange kendisser forlader således fødselsgangen med perfekt hår, makeup og klædt, som om de havde fået ordnet negle og ikke født et barn.

Hvad der var så forfriskende, da Kate kom ud fra hospitalet iklædt en polkaprikket kjole, var, at hun lignede en kvinde, der netop havde født et sundt barn på 3,8 kilo. Kates mave var der for at beskytte et barn, til det var stærk nok til at komme til verden. Hendes strækmærker er de stier, der kortlægger den magiske rejse, skriver Alison Phillips i avisen The Mirror.

Hun kalder det videre patetisk, at de magasiner, som typisk er skrevet af kvinder for kvinder, ikke kan fejre den rejse, men kun fokuserer på, hvordan den gamle krop vindes tilbage.