Omskæring er Djævelens værk

"Lad os få sat en stopper for denne voldshandling mod små piger," skriver Erik Troldhuus

Her ses udstyr, som normalt bruges til omskæring
Her ses udstyr, som normalt bruges til omskæring . Foto: Henrik Vering Denmark.

EFTER AT HAVE LÆST en udmærket artikel i Kristeligt Dagblad om omskæring af pigebørn i Tanzania, som myndighederne dernede kalder Djævelens værk, må man med rimelighed spørge: Hvordan går det med at forbyde denne invaliderende, middelalderlige skik her i landet?

Den debat, som var meget fremme i medierne for et par år siden, synes forstummet. Hvad er der sket? Omskæring finder fortsat sted i Danmark. Har vi opgivet kampen mod denne form for vold mod kvindekønnet? De somaliske interesseorganisationer råbte tidligere højt om, at det var deres hævdvundne tradition, som vi danskere ikke skulle blande os i.

For et par år siden kunne man på dansk tv se nogle somaliske kvinder berette i en meget skinger tone om velsignelserne ved omskæring af små piger, og hvis de ikke kunne få deres døtre omskåret her i landet, så skulle de nok finde ud af at rejse sydpå og få det gjort.

LÆS OGSÅ:
Forbud mod rituel omskæring er en politisk vindersag

Pigerne skulle efterfølgende syes eftertrykkeligt sammen, og på brudenatten skulle mødrene nok selv levere barberbladet til oplukning og dermed bane vejen for den kommende svigersøn.

VI HAR OGSÅ SET, at imamer opfordrer til omskæring. En talsmand for en somalisk kvindegruppe fortalte, at omskæring stadig finder sted, medens de somaliske mænd mener noget andet.

Omskæringen af piger indebærer blandt andet fjernelse af klitoris og en del af skamlæberne efter al sandsynlighed for at forhindre kvinden i at opnå seksuel nydelse. Den slags er forbeholdt de muslimske mænd. Omskæringen foregår ofte under særdeles primitive forhold uden bedøvelse, og dermed påfører man en ubeskrivelig smertelig vold mod de små piger. Denne mishandling kan føre til langvarige psykiske og fysiske lidelser.

Hvor står de danske kvindeorganisationer i denne sag om mishandling? Hvad siger Det Etiske Råd? Der burde lyde et brøl af protester. Lad os få sat en stopper for denne voldshandling mod små piger, der lider både under og mange år efter handlingen.

Danske børnehavepædagoger, sundhedsplejersker og andre, der har med børn at gøre, har pligt til at oplyse om vor holdning og lovgivning på dette område. Oplysningen skal ikke bare gå til folk fra Somalia, men også til indvandrere fra Egypten, Sudan, Etiopien, Kenya og Tanzania, hvor denne barbariske uskik er meget udbredt.

LÆS OGSÅ:
Debat om omskæring: Det ukrænkelige barn eller religionsfriheden

Hvis de danske myndigheder ville have overblik i denne sag, så kunne man jo blot indføre den rutine, at hver gang en somalisk kvinde eller pige af en eller anden årsag henvender sig til en dansk læge, så bliver hun samtidig undersøgt for omskæring. Lægen har pligt til at anmelde ethvert voldeligt overgreb, herunder også disse ulovlige kirurgiske indgreb på blandt andre somaliske piger.

Erik Troldhuus, Vingetoften 31, Harlev