Fotografier fulde af respekt

De hjemløses blad, Hus Forbis, legendariske fotograf Holger E. Henriksen er død. Han blev 74 år

Holger E. Henriksens fotos af hjemløse udviste stor livsglæde, oprejsning og respekt for de skæve eksistenser. –
Holger E. Henriksens fotos af hjemløse udviste stor livsglæde, oprejsning og respekt for de skæve eksistenser. –. Foto: Ole Skou.

Holger E. Henriksen er død efter længere tids sygdom. Han var en meget væsentlig del af Hus Forbis sjæl og fundament.

Holger E. Henriksen var en fremragende hjemløsefotograf, der på sin helt egen måde var pioner i processen med at sætte fokus på hjemløses vilkår på godt og ondt. En indsats, der blev anerkendt, da han modtog Hjemløseprisen i 2011. I en årrække virkede han desuden som næstformand for Hus Forbi.

Holger E. Henriksen har i tæt samarbejde med Sand de hjemløses landsorganisation lagt billeder til fotobogen Gadens konger.

Holger E. Henriksen nægtede at modtage én eneste krone for sit arbejde, og når han gav den portrætterede en lamineret farvekopi, betalte han selv. Som han sagde: Jeg er nok den fotograf i Danmark, der oppebærer den største hyre. Når jeg har været ude at skyde, er lønningsposen fyldt op med en indre sindsro og en stor glæde ved at kunne rende rundt og lege på gaden sammen med rødderne, som han kærligt kaldte de hjemløse.

Når han var på fotoopgave for Hus Forbi, var han i stand til at få samtlige hjemløse eller skæve eksistenser til at løfte sig i hans nærvær. Dels roste han dem alle sammen som værende det pæneste eller mest fotogene menneske, han nogen sinde havde mødt. Og uanset om der manglede fire tænder i overmunden eller en portvinstud fyldte halvdelen af billedet, så følte den fotograferede sig set og ualmindeligt fint portrætteret.

Og dels udviste han stor forståelse for de hjemløses handlinger i livet, hvad enten de fortalte om en hverdag bygget op på 40 øl eller et omvandrende liv med en barnevogn med en masse svigt i bagagen i forhold til venner, børn og tidligere ægtefæller.

Holger E. Henriksen havde en hård barndom, og han fortalte med et skævt smil om sin far, Sorte Holger, som var herostratisk berømt for ikke at holde sig inden for lovens rammer. Han voksede op i familiepleje og koketterede ofte med, at han var blevet den, han var, ud fra alt, hvad der var muligt.

Det blev til en lang erhvervskarriere som handelsmand og en direktørpost for Bladdistributionen. I 1985 solgte han firmaet og brændte symbolsk sit nålestribede jakkesæt.

Holger E. Henriksen var gift og fik to børn og levede i en årrække på en gård i Nordsjælland, hvor han opdrættede heste, men mistede desværre siden kontakten til sine børn og ekskone.

På en fotoudstilling med billeder af stofmisbrugere fik Holger E. Henriksen så tanken om at fotografere hjemløse, som han på mange måder følte sig beslægtet med. Han nåede at tage op mod 7000 billeder af hjemløse.