Lange køer i butikkerne på årets første udsalgsdag

I går var årets travleste dag i butikkerne. Men 2013 har været et sløjt år for detailhandlen

Over hele landet – som her i Aarhus – var der i går en voldsom trængsel og alarm for at bytte julegaver og benytte sig af udsalget. –
Over hele landet – som her i Aarhus – var der i går en voldsom trængsel og alarm for at bytte julegaver og benytte sig af udsalget. –. Foto: Axel Schütt/.

Vi er nærmest ved at blive væltet over. Jeg har aldrig set så mange mennesker i Magasin, siger økonomidirektør i butikskæden, Peter Fabricius, som står i stormagasinet på Kongens Nytorv.

I går var der lange køer ved kasserne. Det var nemlig den første dag efter jul, hvor butikkerne har åbent, og desuden første dag i årets udsalg.

Vi havde gættet på, at det ville blive årets travleste dag, og det tror jeg, vi får ret i, siger Peter Fabricius.

Magasin regner med, at forbrugerne vil bytte gaver for 15 millioner kroner, og at der vil blive omsat for 25 millioner kroner netto.

Alt i alt bliver der altså ekspederet for 40 millioner kroner. Så det er en meget, meget travl dag, siger han.

Magasins julehandel har været fire procent større, end den var sidste år. Dansk Erhverv forudså tidligere på måneden, at julehandlen i alt ville løbe op på otte milliarder kroner i år. Det er en lille stigning i forhold til sidste år.

Alligevel har mange butikker brug for at komme af med varerne, vurderer Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

Prognosen for julehandlen i år var relativt pæn, men det kommer på en svag baggrund, for sidste år var langtfra imponerende, siger han.

2013 har været et sløjt år for detailhandel. Danskerne bruger ikke så mange penge som før finanskrisen.

Danskerne har reageret meget voldsomt med at slå bak på forbruget. Vi ved, folk har pengene, men de er tilbageholdende med at bruge dem, siger Henrik Hyltoft.

Så der er rigtig mange butikker, der har brug for ekstra omsætning, og det lægger et ekstra pres for at få et godt udsalg. Der er ingen tvivl om, at der er nogle butikker, som meget gerne vil af med nogle varer her på udsalget, fortsætter han.