5 religiøse apps bandlyst fra App Store

I de seneste år har Apple fået fjernet en række apps fra deres App Store, som de mente var for stødende. Se dem her

Apple har gennem de seneste år afvist eller fjernet flere religiøse apps, for eksempel om jødiske berømtheder eller kristen omvendelse af homoseksuelle.
Apple har gennem de seneste år afvist eller fjernet flere religiøse apps, for eksempel om jødiske berømtheder eller kristen omvendelse af homoseksuelle. Foto: Iris.

Ifølge nyhedssitet Religion News Service har elektronikgiganten Apple boykottet visse religiøse apps fra App Store. Apples retningslinjer forbyder obskøne, pornografiske, stødende eller æreskrænkende apps, som efter Apples rimelige vurdering kan være anstødelige for iPhone-brugere.

Her er fem apps med religiøse temaer, som ifølge Religion News Service er blevet afvist eller fjernet fra App Store.

LÆS OGSÅ:
10 kristne apps til din smartphone

1. Me So Holy
Me So Holy-appen ville have givet brugere mulighed for at sætte sit ansigt på religiøse figurers kroppe og på den måde forestille Jesus, nonner eller præster.

Apple afviste Me So Holy i 2009, fordi den indeholdt anstødeligt indhold" og således brød med firmaets retningslinjer. Appens udviklere Benjamin Kahle og Heather Lipner skrev om Apples beslutning på deres blog: "Vi mener, Apple er for sensitive i forhold til deres målgruppe, og vi er skuffede over, at dette ellers kreative, frit tænkende firma afviser en så positiv og sjov app.

LÆS OGSÅ:
Bibel-app runder 100 millioner downloads

2. Jew or Not Jew?
Med Jew or Not Jew?-appen kunne brugere finde ud af, hvilke kendte mennesker, der er jøder. Den franske anti-racistiske gruppe SOS Racisme truede med at sagsøge Apple, fordi fransk lov forbyder samling af informationer om folks race og religiøse tilhørsforhold uden deres samtykke.

Apple trak app'en ud af App Store i Frankrig i september 2011 og fjernede den senere også på verdensplan. Appens udvikler Johan Levy, som selv er jøde, fortalte i medierne, at han var bekymret for, at appen ville blive opfattet som for pro-jødisk. Under polemikken sagde Levy til avisen Le Parisien:

For mig er der ikke noget nedsættende ved at sige, at nogen er jødisk eller ikke er. Tværtimod handler det om at være stolt af det.

3. iSlam Muhammad

Everybody Draw Mohammed Day i 2010 fjernede Apple appen iSlam Muhammad, der opfordrede folk til at nyde de voldelige og hadefulde passager fra Koranen, som understøtter muslimer i at angribe og halshugge alle, der ikke er enige med dem.

LÆS OGSÅ:
5 eksempler på krænkede religiøse følelser

Udvikleren af appen Emery Emery optog opkaldet, hvor Apples medarbejder fortæller ham, at hans app ikke er passende for App Store. Emery pointerer under samtalen, at App Store imidlertid indeholder andre apps, som hænger religiøse tekster ud, eksempelvis Bibelen. Hør opkaldet på Religion News Services hjemmeside.

4. Manhattan Declaration

I 2010 forbød Apple en app fra Manhattan Declaration, et kristent manifest for ukrænkeligheden af menneskeligt liv og ægteskabets værdighed som foreningen af en mand og en kvinde.

En underskriftsindsamling henvendt til Apples medstifter Steve Jobs bad ham om at fjerne appen, der mentes at være anti-homoseksuel og imod fri abort. Apple indvilligede og gav begrundelsen, at appen forbrød sig mod retningslinjerne, idet den var stødende for store grupper mennesker. Støtter til Manhattan Declaration satte en ny underskriftsindsamling i gang for at få appen tilbage i App Store, men uden held.

5. Exodus International
Exodus International er en kristen organisation for eks-homoer, som i juni sidste år måtte lukke ned og give en officiel undskyldning til homo- og transseksuelle for deres app.

I 2011 udviklede Exodus International en app, som skulle hjælpe homoseksuelle mænd og kvinder med at konvertere til et heteroseksuelt liv. Truth Wins Out, en gruppe som kæmper mod anti-homoseksuel religiøs ekstremisme, igangsatte en underskriftsindsamling med krav om fjernelse af appen fra App Store.

Der blev indsamlet mere end 150.000 underskrifter, hvilket fik Apple til at fjerne appen, fordi den var stødende for store grupper mennesker.

BONUS: Send Me to Heaven

Lad dig ikke narre af navnet. Denne her har faktisk ikke noget med religion at gøre. Send Me to Heaven-appen opfordrer brugere til at kaste deres smartphones så højt op i luften som muligt. Mobilens accelerometer måler, hvor højt den har været oppe, og registrerer brugerens score, så man kan sammenligne og konkurrere mod sine venner.

Apple afviste appen i august sidste år af ret åbenlyse grunde, men den kan stadig fås til Android-telefoner. Måske skal du lige købe et par back-up telefoner først