Politik låner stadig mere fra fiktionens verden

Succes for politisk bog og politisk tv-serie viser, at politik i stigende grad låner fra fiktion, lyder det fra forskere

Bøger om dansk politik plejer ikke just at være noget, der topper bestsellerlisterne i Danmark. Alligevel var det, hvad der skete i den forløbne uge, hvor den anonymt forfattede bog om socialdemokraternes interne stridigheder, "Den hemmelige socialdemokrat", blev flået ned af hylderne i en grad, så den toppede bestsellerlisterne.
Bøger om dansk politik plejer ikke just at være noget, der topper bestsellerlisterne i Danmark. Alligevel var det, hvad der skete i den forløbne uge, hvor den anonymt forfattede bog om socialdemokraternes interne stridigheder, "Den hemmelige socialdemokrat", blev flået ned af hylderne i en grad, så den toppede bestsellerlisterne. Foto: Mads Nissen/ Denmark.

Bøger om dansk politik plejer ikke just at være noget, der topper bestsellerlisterne i Danmark. Alligevel var det, hvad der skete i den forløbne uge, hvor den anonymt forfattede bog om socialdemokraternes interne stridigheder, Den hemmelige socialdemokrat, blev flået ned af hylderne i en grad, så den toppede bestsellerlisterne.

Samtidig fik anden sæson af den ekstremt populære amerikanske tv-serie House of Cards premiere til forventede rekordhøje seertal på nettjenesten Netflix. En serie, der ligeledes fokuserer på interne magtkampe og kynismen på vej mod toppen i den politiske verden.

LÆS OGSÅ: Den politiske midte er genoplivet

Hvad er de politiske temaers succes så et tegn på er danskerne ved at blive mere interesserede i politik?

Næppe, lyder det fra Bjarke Larsen, forlagsredaktør hos Bogmarkedet, bogbranchens fagblad og selv tidligere politisk aktiv. Successen handler i stedet om, at bogen spiller på effektive dramatiske virkemidler, som man kender det fra skønlitteraturen, skønner han:

Det er grundlæggende tale om rigtig god historiefortælling, og samtidig er det noget aktuelt, hvor der ikke mindst er en høj grad af genkendelighed af personer og kendisfaktor iblandet, siger han.

Og netop det faktum, at historien primært handler om personer og interne magtkampe fremfor mere tekniske politiske fremstillinger, er en helt afgørende del af forklaringen på bogens succes, mener Bjarke Larsen:

Det handler også om, at politik i de senere år er blevet så personfikseret, at man føler, at man har en form for personlig relation til de her politikere. På den måde bliver det hele enormt dragende.

Virkelighedens verden på Christiansborg er måske nok en smule mindre dramatisk end den, man møder i serien House of Cards, hvor hovedpersonen Francis Underwood blandt andet undervejs i seriens første sæson dræber en anden politiker, der står i vejen for hans planer. Alligevel er der ikke så langt igen fra det spil, der foregår i serien til dansk politisk virkelighed.

For de danske politikere indgår nemlig på samme måde i dag i et spil, der minder om det, man kender fra fiktionens verden, lyder det fra professor i film- og medievidenskab ved Københavns Universitet Ib Bondebjerg, der heller ikke tilskriver det politiske indhold i hverken House of Cards eller Den hemmelige socialdemokrat den store betydning for succesen:

Det handler i langt højere grad om, at begge har de her klassiske kvaliteter, som vi forbinder med godt drama hemmeligheder, indsigt i, hvad der foregår bag ellers lukkede døre, personkampe og stærke hovedpersoner, siger han.

Succes i det politiske spil er i dag nemlig i høj grad bundet op på, om politikerne forstår at gøre sig selv til synlige og appellerende karakterer ved blandt at være massivt tilstede på de sociale medier, mener han.

På grund af udviklingen, hvor vi ser en stigende personfiksering inden for den politiske verden, kan man i dag se, at politikerne er med til at iscenesætte sig selv på en måde, hvor de får en form for skuespillerkarakter. Hvor man måske ikke nødvendigvis holder af dem, men hvor man alligevel ikke kan lade være med at følge dem, siger han.