Byen ved lagunen hvor Kopernikus er i fokus

I den lille polske by Frombork er et stort museum viet til en af renæssancens store videnskabsmænd, astrologen Nikolaus Kopernikus

Så længe jeg kan huske tilbage, har det været almindeligt, at forfattere, kulturpersonligheder med videre er blevet inviteret til at bestige prædikestolene i kirker rundt omkring, skriver Nils Gunder Hansen i kommentar til dem, der kritiserer Østerbro-kirke for prædiken-forløb med forfattere.
Så længe jeg kan huske tilbage, har det været almindeligt, at forfattere, kulturpersonligheder med videre er blevet inviteret til at bestige prædikestolene i kirker rundt omkring, skriver Nils Gunder Hansen i kommentar til dem, der kritiserer Østerbro-kirke for prædiken-forløb med forfattere. Foto: .

Ganske smalle veje fører til den polske by Frombork. Byen ligger i et lettere bakket landskab i det nordøstlige hjørne af Polen, tæt ved grænsen til den russiske enklave Kaliningrad og ud til kystlagunen Vistuala, der kun med en smal landtange er adskilt fra Østersøen.

Byens få huse og lille havn, der er idyllisk beliggende i det smukke landskab, ligner umiddelbart alle andre småbyer i området.

Hvis det ikke lige var for byens kæmpemæssige katedralkompleks og den kendte astronom, læge og videnskabsmand Nikolaus Kopernikus (1473-1543). Det er nemlig Kopernikus, som for alvor har sat Frombork på turistkortet.

LÆS OGSÅ: Her sagde Island farvel til Danmark

Kopernikus tilbragte omkring halvdelen af sit liv i Frombork, og når man ser byens katedralområde, forstår man godt hvorfor.

Hele det kæmpemæssige katedralkompleks rejser sig nemlig fra det lave landskab og tiltrækker den besøgende med sin storhed.

Formentlig på samme måde, som det i sin tid tiltrak Kopernikus. Det blev derfor her, at Kopernikus formulerede sin heliocentriske teori, som placerer solen i centrum for universet samt også formulerede andre videnskabelige teorier, som senere fik stor betydning.

I dag er hele Fromborks katedralområde et Nikolaus Kopernikus Museum, som byder på flere seværdigheder og flere enestående oplevelser, alle sammen forbundet med Kopernikus.

En af de vigtigste er selve katedralen. En kæmpemæssig gotisk katedral bygget fra 1329 til 1388.

Katedralen er den absolut største kirkelige bygning i området, det tidligere gammelpreussiske Warmien, og har efter sigende inspireret den katolske kirke til at bygge flere lignende kirker. Ingen dog i Fromborg katedrals størrelse.

Den vigtigste seværdighed udover katedralens udsmykning og arkitektoniske storhed er Kopernikus grav, som tiltrækker den besøgendes opmærksomhed med sin sorte granitsten med en indgraveret gylden sol omkranset af seks planeter.

Graven har kun ligget her siden 2010. Kopernikus, hvis forskning ikke fik nogen større betydning i hans samtid, blev oprindeligt begravet i en uafmærket grav.

Det var først i 2004, at polske videnskabsmænd fandt nogle menneskeknogler under katedralens gulv. Disse blev undersøgt nøje og senere godkendt som jordiske rester af Kopernikus.

Det betød, at den store videskabsmand over 450 år efter sin død endelig kunne få en værdig begravelse. Katedralen er også kendt for sit orgel, som ifølge kendere har en smuk tone, og derfor er katedralen hver sommer ramme om en international orgelfestival.

Katedralen er langtfra det eneste, der gør indtryk på den besøgende i Frombork. Den del af Kopernikus Museum, der er placeret i Biskoppaladset, er imponerende, især museets permanente udstilling i stueetagen.

Her kan man se diverse skrifter eller kort skrevet og tegnet af Kopernikus og bøger fra 1500-tallet i Kopernikus egen håndskrift.

Derudover byder museet på udstillinger af diverse kunstværker som billeder og skulpturer af Kopernikus fra flere forskellige tidsperioder, lavet af forskellige kunstnere samt på skiftende udstillinger.

I venstre hjørne af komplekset ligger katedralens klokketårn, som i de seneste år er blevet totaltrenoveret. Udsigten fra klokketårnets top over katedralkomplekset, byen, havet og Vistula Lagunen er ganske enkelt fantastisk og giver et godt indtryk af området. Udover den fantastiske udsigt byder klokketårnet også på en kæmpemæssig Foucaults-pendel opfundet i 1851 af den franske videnskabsmand for at anskueliggøre jordens rotation om sin egen akse.

I klokketårnets stueetage ligger desuden et planetarium, som både udstiller astronomiske måleinstrumenter og byder på kortere shows.

I katedralkompleksets nordvestlige hjørne ligger desuden det såkaldte Kopernikus-tårn, hvor det menes, at Kopernikus foretog de fleste af sine observationer og undersøgelser.

Tårnet er desværre lukket for besøgende i øjeblikket. Det kræver tre forskellige billetter at besøge alle de nævnte seværdigheder. Billetten til katedralen købes ved indgangens højre side, mens billetterne til de resterende seværdigheder, klokketårnet, planetariet og museet købes i kassen ved indgangens venstre side.

I gåafstand fra katedralkomplekset ligger et gammelt hospital med navnet Helligåndshospitalet.

I det gamle hospital fra 1500-tallet er der faste udstillinger af billeder og skulpturer fra samme periode samt en udstilling af lægevidenskabens historie.

Frombork kan nemt besøges på en dagsudflugt fra den nærliggende større by Gdansk.

Herfra er der direkte busser til Frombork, og turen varer omkring to timer pr. vej.

Sognepræst Rasmus Nøjgaard (th.) fra Sankt Jacobs Kirke arrangerer prædikener med forfattere, her Pablo Llambias (tv.)
Sognepræst Rasmus Nøjgaard (th.) fra Sankt Jacobs Kirke arrangerer prædikener med forfattere, her Pablo Llambias (tv.) Foto: .