Glimmerbøsserne flyver igen

naturen netop nu

Det er nemt at finde glimmerbøssen på mælkebøtter og andre gule blomster i løbet af foråret. De små biller tiltrækkes nemlig af den gule farve. –
Det er nemt at finde glimmerbøssen på mælkebøtter og andre gule blomster i løbet af foråret. De små biller tiltrækkes nemlig af den gule farve. –. Foto: .

Glimmerbøsserne har flere gange trukket overskrifter i landets nyhedsmedier. Værst var det i 2011, hvor de små biller var ved at tage livet af de danske rapsmarker. Landmændene sprøjtede markerne, men de kendte midler virkede ikke længere, fortalte blandt andre fagbladet Ingeniøren, TV2 Øst og Danmarks Radio. Billerne var blevet resistente.

Siden da er der kommet nye midler til, men landmændene ser stadig helst, at den få millimeter lange bille, der spiser knopper, pollen og blomster af en række planter, bliver væk fra deres rapsmarker.

For glimmerbøsserne gør stadig stor skade.

Og det er i de lune forårsdage, som vi har i øjeblikket, at glimmerbøsserne flyver igen, forklarer Poul Henning Petersen, der er planteavlskonsulent på Videncentret for Landbrug.

Når vi rammer ni graders varme, vågner glimmerbøsserne op fra deres vinterhi. Og når temperaturen når op på 15 grader, flyver de igen ud mod rapsmarkerne. Så det er lige opover, siger han og forklarer, at man nogle steder har forsøgt at undgå glimmerbøsserne ved at plante hvid raps i stedet for gul. Billerne tiltrækkes nemlig af den gule farve.

Men billerne er ikke længere et problem, når markerne blomstrer. Det er primært de næste tre uger, inden markerne springer ud, at glimmerbøsserne generer landmændene og æder alle rapsens blomsterknopper, siger Poul Henning Petersen.

Inden glimmerbøsserne dør i løbet af foråret, lægger de deres æg i rapsblomsterne. Æggene bliver til larver, som forpupper sig og bliver til nye glimmerbøsser i løbet af sensommeren.