Få tror på Lars Løkkes forklaring i tøjsag

Tøjsagen har slået Venstres formand helt hjem, og nu venter et vanskeligt genopbygningsarbejde, mener politisk kommentator

Ny måling viser, at godt 64 procent af vælgerne vil have Lars Løkke Rasmussen (V) til at fremlægge dokumentation for sin skat.
Ny måling viser, at godt 64 procent af vælgerne vil have Lars Løkke Rasmussen (V) til at fremlægge dokumentation for sin skat. . Foto: Linda Kastrup.

Hvis man er formand for Venstre og kandidat til at blive statsminister, hersker der normalt ikke nogen tvivl om, at man selvfølgelig betaler korrekt skat.

Men efter halvanden uge med først lang tavshed og derefter halve forklaringer i sagen om køb af tøj for 152.000 kroner og en ferierejse for Venstres penge, er Lars Løkke Rasmussens troværdighed i bund.

I en ny måling, Voxmeter har lavet for Ritzau, siger et klart flertal, at de ikke tror på oppositionens leder, når han siger, at han har betalt korrekt skat.

Ifølge politisk kommentator Hans Engell sætter målingen to streger under, at Venstres formand er ”klædt af” trods indkøb af tøj for flere penge, end mange danskere har til forbrug på et helt år.

”Målingen viser, at denne sag har slået ham helt hjem, og det betyder, at der venter et meget vanskeligt genopbygningsarbejde,” siger Hans Engell.

I webmålingen med svar fra 1008 repræsentativt udvalgte personer siger 63 procent, at de ikke har tillid til Løkkes forklaring om, at han har betalt den skat, han skal. Samtidig viser målingen, at blot 19 procent af de adspurgte mener, at Lars Løkke Rasmussen er mere troværdig end den nuværende stats-minister, Helle Thorning-Schmidt (S), der ellers siden valget har kæmpet med beskyldninger om at være løftebryder.Lars Løkke Rasmussen var i flere dage tavs om indkøbet af habitter, sko og skjorter, men knap en uge efter, at oplysningerne var kommet frem i Ekstra Bladet, sagde Løkke:”Jeg har betalt den skat, jeg skulle, og der er ikke noget i den her sag, der gør, at jeg skal indberette yderligere til Skat.”

Siden har Lars Løkke Rasmussen dog afvist at svare på flere konkrete spørgsmål i sagen, selvom flere i Venstres bagland efterlyser det.

Venstres formand vil blandt andet ikke oplyse, hvor meget han har betalt til Skat, eller hvor meget han har betalt tilbage til Venstre for tøj og ferierejse. Han vil heller ikke oplyse, om han først har betalt for tøjet, da sagen kom frem i medierne.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, kalder det ”en meget stor opgave” at få rettet op på følgevirkningerne af sagen.

”Det er jo vigtigt at huske, at det her er alle vælgere, der er blevet spurgt også røde vælgere. Men der er jo ingen tvivl om, at vi har en meget stor opgave foran os, og at det selvfølgelig er brandhamrende ærgerligt, at en stor del af vælgerne ikke tror på, at Lars Løkke rent faktisk har betalt den skat, han skal,” siger Inger Støjberg, der understreger, at hun selv tror på Løkke.

I målingen giver et flertal på godt 64 procent udtryk for, at de vil have Lars Løkke Rasmussen til at fremlægge dokumentation. Netop det krav stillede Venstre selv til Helle Thorning-Schmidt, før Skat i 2010 fastslog, at hun havde betalt korrekt skat:

”Det er et stort problem, at hun ikke giver de rigtige oplysninger, og det skal vi have på plads. Det skylder hun vælgerne. Når hun kalder sig landets måske kommende statsminister, skal hun også have orden i sine egne ting,” sagde Venstres Kristian Jensen dengang.