Når tro og liv går hånd i hånd

En idérig ildsjæl i dansk kirkeliv, cand.pæd., ph.d. Edith Aller, kan i morgen fejre 80-årsfødselsdag

Edith Aller blev ph.d. som 70-årig efter i fem år at have forsket i sproget i bibelhistorier til børn. Privatfoto.
Edith Aller blev ph.d. som 70-årig efter i fem år at have forsket i sproget i bibelhistorier til børn. Privatfoto.

Da Edith Aller gik i landsbyskolen i Burkal, var fortællingerne dagens højdepunkt. Med engagement blev der fortalt historier fra Bibelen, danmarkshistorie og sønderjysk historie. Sønderjysk historie var hendes foretrukne tema. Anden Verdenskrig satte sig præg på hendes barndom, og når læreren fortalte, var der ikke tvivl om, hvem der blev holdt med.

I morgen fylder Edith Aller 80 år og engagementet i Sønderjylland har fulgt hende siden opvæksten. Som pensionist var hun indtil for nylig formand for Grænseforeningen for Randers og Omegn, og når lejligheden byder sig, slår hun gerne over i syngende sønderjysk.

Efter fem år i landsbyskolen i Burkal fik hun lov at fortsætte på mellemskole i Tønder, og i 1953 blev hun sammen med ni andre student fra Tønder Statsskole. Hun vidste, at hun gerne ville formidle, og havde tiden været en anden, ville hun have læst videre på universitetet, men økonomien rakte ikke til et langt studie.

I stedet fik hun en såkaldt nødlæreruddannelse på to et halvt år. Når hun siden har læst om fattigdom, har hun ofte tænkt på studietiden i 1950ernes Tønder, hvor hun skulle klare sig for 100 kroner om måneden, hvoraf de 35 kroner skulle betales i husleje, hvilket betød hullede sokker og en diæt bestående af store mængder rugbrød.

Der er mange lange linjer i Edith Allers liv. En af de vigtigste linjer er forbindelse til spejderbevægelsen. Som stor skolepige blev hun KFUK-spejder, og dermed åbnede der sig en dør til en anden verden. Her var der nogen, som troede på hende, og som 16-årig blev hun patrulje-fører. Det trosliv med andagter, hun havde med fra præstegården, blev gennem KFUK-spejderne vævet ind i et inspirerende fællesskab af unge kvinder. At se tro og liv gå i hånd blev formativt for Edith Aller, ligesom hun via bevægelsens kurser blev formet som den engagerede ildsjæl, hun er i dag.

Den akademiske uddannelse, hun ikke fik som ung, indhentede hun, da hun sammen med sin mand, major Axel Bjørn Aller, og deres tre børn blev udstationeret i København i 1970erne. Hun brugte de tre år i hovedstaden til at videreuddanne sig på Danmarks Lærerhøjskole og blev cand.pæd. i dansk i 1975. Siden slog familien sig ned i Hjørring, hvor hun i 25 år var ansat på Hjørring Seminarium og Danmarks Lærerhøjskole i Aalborg. Her vil hun være husket for sit arbejde med den mundtlige fortællings plads i skolen og indsatsen for at formidle sang- og salmeskatten til næste generation, hvilket blandt andet blev til en salmebog for børn og unge.

Hun blev enke som 59-årig, da hendes mand blev skudt, mens han var udsendt som nødhjælpsarbejder i Tanzania. Tre svære år fulgte efter tabet af livsledsageren, men en uventet opfordring til at arbejde akademisk blev et vendepunkt. I 1998 tog hun fat på en ph.d.-afhandling om sproget i børns bibelhistorier, som var et uopdyrket akademisk felt. Grundighed og ihærdighed kendetegner hende, og det kan derfor ikke overraske, at hun har haft samtlige udgivne børnebibler fra den første i 1728 til 2003 mellem hænderne.

Blandt hendes engagementer kan nævnes formandskabet for menighedsrådet ved Bistrup Kirke i Hjørring, Bibelselskabets bestyrelse, Kristeligt Dagblads repræsentantskab, Det Økumeniske Fællesråd og ikke mindst Folkekirkens Nødhjælp, hvor hun i 15 år var med i styrelse og råd.

For godt ti år siden flyttede hun til Randers for at være tættere på sine tre børn og syv børnebørn. I dag prioriterer hun pladsen på kirkebænken i Sct. Clemens Kirke i Randers.

Selv en idérig ildsjæl må erkende, at kræfterne svinder med årene, og hun kan derfor ikke længere stå med spejder- og børnearbejde, men når hun sidder i kirken om søndagen, glæder hun sig over, at hun er i en kirke, hvor der tages hånd om formidlingen af kristendommen til børn og unge.