Orkester Norden skyder festivalsommeren i gang

Spændende projekt spænder fra Hjørring til København

Musikkens Hus i Aalborg danner rammen om det fællesnordiske projekt ”Orkester Norden”, hvor Danmark har værtskabet de næste fem år.
Musikkens Hus i Aalborg danner rammen om det fællesnordiske projekt ”Orkester Norden”, hvor Danmark har værtskabet de næste fem år. . Foto: Scanpix.

I denne uge sætter 80 forventningsfulde unge musikere fra hele Norden og Baltikum hinanden stævne i Musikkens Hus i Aalborg. Det drejer sig om første fase i “Orkester Norden”, et fællesnordisk projekt, hvor Danmark har værtskabet i hele fem år. Orkestret skal hver sommer samle nogle af de dygtigste studerende fra de nordiske musikkonservatorier til et tre-ugers orkesterprojekt med workshops, masterclasses, orkesterprøver og koncerter.

Alle fem nordiske lande samt de tre baltiske lande er repræsenteret. Danmark stiller i år med det største kontingent af deltagere, 20 i alt, heraf fire fra Det Jyske Musikkonservatorium. Bortset fra musikerne selv får det musikinteresserede publikum glæde af værtskabet, for orkestret spiller ved koncerter i Dronninglund Slotskirke den 29. juni og i Hjørring Gymnasiums festsal den 4. juli, inden det tager på turné og giver koncerter i den nyåbnede koncertsal i Musikkens Hus i Aalborg (7. juli), i Symfonisk Sal i Aarhus (8. juli) og i Alsion i Sønderborg (9. juli), inden man den 11. juli sætter punktum i DR Koncerthuset i København.

Festivalsommeren er over os: Vendsyssel Festival har åbningskoncert den 2. juli i Musikkens Hus, hvor Aalborg Symfoniorkester, dirigeret af Oleg Caetani, byder på “franske fristelser”, blandt andet af Gounod og Bizet. Festivalens program er i øvrigt så omfattende med hele 32 (!) koncertsteder i løbet af næsten halvanden måned at vi må nøjes med at henvise interesserede til dens hjemmeside: vendsysselfestival.dk.

I den anden ende af Danmark er kontrabassist fra DRSO Michael Dabelsteen kunstnerisk leder af Frederiksværk Musikfestival 2014. Blandt de mange tillokkende koncerter i juli kan nævnes to mandagsarrangementer, begge kl. 20 i Gjethuset i byens midte. Den 7. drejer det sig om en koncert, hvor to danske strygekvartetter med internationalt ry forenes: Først spiller Nightingale String Quartet en kvartet af Rued Langgaard, hvorefter Den Danske Strygekvartet følger op med Carl Nielsen, inden de to ensembler forenes i Mendelssohns underskønne oktet. Den 14. juli kommer solofløjtenist i DRSO, Ulla Miilmann, på besøg og spiller Reinecke, Franck og Prokofjev med Elisabeth Westenholz ved klaveret.

I år løber operafestivalen i København af stablen fra den 27. juli til den 3. august. Man kan opleve Barberen i Sevilla opført på ladvogn ved Torvehallerne, på Sundbyvester Plads, Brønshøj Torv og Toftegaards Plads. I Regensens Gaard opføres Gounods Romeo og Julie, hvortil kommer en række arrangementer af syng-med-karakter. De mangfoldige tilbud kan studeres nærmere på copenhagenoperafestival.com. Blandt de øvrige alsidige festivaler kan nævnes Hindsgavl Festival (6.17. juli i Middelfart), Odsherred Kammermusikfestival (27. juli1. august i Nykøbing Sjælland), Frederikssund Festival (31. juli2. august), Thy Chamber Music Festival (10.25. august) samt Esbjerg International Chamber Music Festival (17.24. august). Man ser, at rygterne om den klassiske musiks død er stærkt overdrevne.