Koldskål, kammerjunker og kinesere

Måske skulle jeg overveje at forære min niece en liter indpakket koldskål i fødselsdagsgave i næste uge
Måske skulle jeg overveje at forære min niece en liter indpakket koldskål i fødselsdagsgave i næste uge.

Hvis man vil have et billede af sommervejret og sammenligne med for eksempel sidste års varmegrader, kan man følge koldskålsbarometeret på internettet. Produktionen og forbruget af koldskål om sommeren afspejler nemlig meget godt, om sommervejret er med os. Inden sommeren er omme, har vi formentlig tilsammen spist mellem 8 og 10 millioner liter koldskål. Ægte koldskålsvejr er karakteriseret ved temperaturer over 25 grader, som så genererer en udbredt lyst til at sætte sig udenfor og nyde en kølende portion af det populære mejeriprodukt, som vel bedst kan karakteriseres som en sød kold suppe eller drik, lavet af kærnemælk, vanilje og citron, sukker og eventuelt fløde og/eller andre mejeriprodukter. Koldskål er ernæringsmæssigt derfor nok mest at karakterisere som dessert.

Oprindelig var det blot en kold drik, som blev brugt som en mellemting mellem en forfriskning og et mellemmåltid og var en slags forfinelse af den daglige drik, øl. Øllet blev krydret med sukker, citron og kanel og tyknet med revet brød eller rugtvebakker.

Der fandtes også en helt anden version af koldskål, nemlig af pureret frisk frugt, som blev blandet op med vand og vin og krydret med sukker, citron og kanel. Først i det 20. århundrede dukker der opskrifter op på vor tids mejerigtige koldskål, efter at kærnemælken i løbet af 1920'erne blev accepteret til menneskeføde. Tidligere blev kærnemælk lige som skummetmælk, futmælk, brugt til at fodre svin med.

Koldskål kan twistes i det uendelige, til endnu mere dessertlignende retter som cheesecake og is eller til sundere, næsten måltidslignende udgaver med årstidens bær, tern af friske frugter og måske lidt sprødristede havregryn.

Men de fleste af os forbinder koldskål med kammerjunkere. Inden udgangen af august har vi tilsammen plumpet flere tusinde tons kammerjunkere i tallerknerne. Kammerjunkere er små boller, der er skåret over og tørret til tvebakker, som er søde som småkager og tørre som kiks. Ligesom adelstitlen kammerjunker ikke regnedes for noget særligt, var kammerjunkere tidligere et bagværk, der blev anset for at være noget småt og uanseligt. Fælles for de tidlige udgaver af koldskål var, at der blev serveret forskelligt bagværk til, spændende fra rug-tvebakker over makroner til sukkerglaserede hvedebrødscroutoner.

Midt i koldskålsoverfloden hører jeg så fra en berejst og belæst bekendt, at kineserne med stigende velstand har fået smag for mælk.

Nogle kinesere køber frisk mælk fra Australien til 35 kroner literen, andre nøjes med uht-mælk til 18 kroner. Mælken har i Kina især image som god ernæring til børn, og en brik med 250 milliliter er en populær gave til børnene! Jeg tør ikke regne på, hvad der vil ske, hvis de mange kinesere får smag for dansk koldskål. Uha, uha, jeg håber, mejerierne er rustede til at honorere eksportefterspørgslen og samtidig forsyne hjemmemarkedet af trofaste koldskålsspisere.

Måske skulle jeg overveje at forære min niece en liter indpakket koldskål i fødselsdagsgave i næste uge. I en lang årrække har jeg som diætist oplevet en udbredt modvilje mod komælk. Også ernæringsmæssigt er det dog værd at sætte pris på udbuddet af frisk mælk i dagligvarebutikkerne. Jeg glæder mig i disse dage såre over, at nogle forfædre fandt på koldskålen og kammerjunkerne sommervejr eller ej.