Dronningen skal have ny hofmarskal

Ove Ullerup stopper efter 11 år på posten og vender tilbage til Udenrigsministeriet som ambassadør

Den afgående hofmarskal Ove Ullerup ved Fredensborg Slot.
Den afgående hofmarskal Ove Ullerup ved Fredensborg Slot. . Foto: Scanpix.

Hofmarskal, kammerherre Ove Ullerup kom til kongehuset i 2003 med titel af viceudenrigsråd og fra en stilling som chef for den multilaterale bistand i Danida et område, der dækker næsten seks milliarder bistandskroner. Den post havde han haft i to år, og forud for det var han ambassadør i Vietnam fra 1997 til 2001.

Han tog i 2003 orlov fra Udenrigsministeriet for at blive hoffets øverste embedsmand og dronning Margrethes nærmeste rådgiver og samarbejdspartner.

Efter 11 år vender han nu tilbage til Udenrigsministeriet og sin stilling som ambassadør. I første omgang bliver han dog ikke udsendt, oplyser Udenrigsministeriet, da de nye ambassadører allerede er udpeget. Næste rokade ventes først i sommeren 2015.

Ove Ullerup er født i Toftlund i Sønderjylland og uddannet jurist fra Københavns Universitet i 1977. Efter endt uddannelse fik han job hos FN's Flygtningehøjkommissariat i Bangkok, hvor han var indtil 1980. Herefter var han hos Udenrigsministeriet i forskellige stillinger i New York, Bruxelles og på Asiatisk Plads i København, indtil han blev udsendt til Vietnam som ambassadør i 1997.Her var han flere gange vært for de kongelige, når de var på besøg.

Ove Ullerup er kendt som manden, der moderniserede kongehusets administration. Det har betydet både ansættelsen af en pressechef, ny overenskomst, ny hjemme-side og en årlig rapport, som viser indtægter og udgifter i lighed med andre store virksomheder.

Blandt Ullerups store opgaver som hofmarskal har været Dronningens 70-årsfødselsdag, hendes jubilæum som regent, forlovelsen mellem Mary Donaldson og kronprins Frederik, Kronprinsparrets senere bryllup og prinsesse Alexandra og prins Joachims skilsmisse. Ligeledes har den afgående hofmarskal oplevet prins Christians fødsel.

Hendes Majestæt Dronningen udtrykker sin påskønnelse af Ove Ullerups varetagelse af hvervet som hofmarskal, fremgår det af pressemeddelelsen fra hoffet.

Navnet på den kommende hofmarskal, der blandt andet har ansvaret for hoffets økonomi og ceremonielle arrangementer, bliver oplyst på et senere tidspunkt.