Hongkongs ”paraplyrevolution” kæmper for demokrati

Demonstranterne er klar til at fortsætte kampen for demokrati i Hongkong i dag på Kinas nationaldag

Hundredevis af skoleelever deltager sammen universitetsstuderende i demonstrationerne for demokrati.
Hundredevis af skoleelever deltager sammen universitetsstuderende i demonstrationerne for demokrati. Foto: Tyrone Siu.

Sovende demonstranter lå i går morges spredt på vejen foran regeringsbygningen i Hongkong, som under normale omstændigheder er en tæt befærdet motorvej. Mange med hovedet under en paraply som værn mod den stikkende varme. Tilnavnet ”Paraplyrevolutionen” om de store demonstrationer, der i øjeblikket foregår i Hongkong, er dog opstået, fordi paraplyerne også bliver brugt som beskyttelse mod politiets peberspray.

”Det har været en rolig nat sammenlignet med i går, hvor politiet anvendte tåregas og peberspray, siger en tydeligt lettet demonstrant og journalist, Ben Chak på 24 år

Han er dog dybt bekymret for, hvad politiet agter at gøre i dag, hvor det er Kinas nationaldag. Han vurderer, at der er risiko for, at politiet opløser demonstrationen med magt, fordi, som han siger, ”de sidste dages hændelser har vist, politiet ikke har tænkt sig at beskytte sine borgere”.

Anderledes optimistisk vurderer 27-årige N. Wong situationen. Han er også med-arrangør af demonstrationen og mener, at på grund af den massive folkelige tilslutning vil det ikke være muligt for politiet at opløse demonstrationerne.

”Jeg tror, at vi vil se mange flere slutte sig til demonstrationerne, fordi de har fri,” siger han og tilføjer, at ingen lignende demokratisk bevægelse er set i Hongkongs historie, og bevægelsen er opstået på mindre end en uge.

N. Wong ser ingen anden mulighed, end at Hongkongs regeringschef, C. Y. Leung, eller andre fremtrædende politikere træder tilbage, hvis ikke de ændrer de nuværende regler, som hindrer demokratiske valg.

I yderkanten af demonstrationsområdet ligger bjerge af paraplyer, ruller med husholdningsfilm, masker, beskyttelsesbriller foruden vanddunke og mad. Mange borgere i Hongkong har vist deres støtte ved at dele vand og mad ud til demonstranterne.

”Det samme kan du gøre,” siger en ung demonstrant med indtrængende stemme til mig, mens han ihærdigt samler tomme plastikflasker til genanvendelse.

En anden demonstrant deler frugt ud, og jeg får generøst stukket en banan i hånden, som jeg dog skyndsomt videregiver til en ung mand, som sammensunket sover under sin paraply.

So Chung hedder han. Han er gymnasieelev, blot 17 år og deltager i demonstrationerne med sine forældres fulde støtte.

”Min ungdomsgeneration adskiller fra tidligere unge ved, at vi ikke kun går op i at studere hårdt, men at vi bekymrer os om, at det er vores ansvar at kæmpe for, at der er demokrati i fremtidens samfund,” siger han.

So Chung forventer ikke, at der bliver indført demokrati i Hongkong i løbet af nogle få dage, men han håber, det er muligt i løbet af nogle år.