Lys i mørket på højskole

Kristeligt Dagblad og Rødding Højskole arrangerer i fællesskab kurset Lys i mørket den 15. til den 21. februar 2015

Det handler om lys, når Rødding Højskole til februar holder kursus.-
Det handler om lys, når Rødding Højskole til februar holder kursus.- . Foto: Bent Nicolajsen.

”Mennesket vil opildnes, tændes, det vil lyse,” skriver forfatteren Pia Tafdrup i sit essay om lys. Det samme er ærindet, når Rødding Højskole i februar byder indenfor til kurset Lys i mørket. Efter en mørk vinter vil vi i fællesskab gå på sporet af lys, liv og lyst. Det gør vi i blandt andet kunsten, litteraturen og kirken.

”Det er et kursus, som ikke vender det blinde øje til mørket. Men det handler først og fremmest om lyset,” fortæller højskolens forstander, Mads Rykind-Eriksen, der selv medvirker på kurset under overskriften ”Er lyset for de lærde blot?”. I lyssporet indleder biskop Tine Lindhardt med en bibelfortælling: ”Gud sagde: 'Der skal være lys!'. Og der blev lys.” Om lyset taler provst Kræn Christensen, mens forfatteren Josefine Klougart taler ”Om mørke”, som også er titlen på hendes seneste roman, der er anmeldt som både undergangsfortælling og skabelsesberetning. Vinklerne og emnerne i lysets skær vil være mangfoldige: ”Aftenklange - fra lyse sommeraftener såvel som mørke vinteraftener”, ”Når du er i mørket, er det ikke mørke,” hedder det i en Holger Lissner-salme, og han taler om lys og mørke i bøn og sang. ”I østen stiger solen op” er overskriften, når journalist og forfatter Mette Holm øser af sin viden om liv og lys og udvikling af nye demokratier i Sydøstasien.

På lyskurset vil der være en heldagsudflugt til den østlige del af Sønderjylland - slotsbyen Gram og domkirkebyen Haderslev. I Gram bliver vi modtaget af slotsfruen Sanne Brodersen, der viser rundt og fortæller om de drømme og visioner, der sammen med hårdt arbejde har ført til nyt liv og lys på slottet. I Haderslev Domkirke vil der blandt andet være korkoncert med sopranerne i Haderslev Drengekor.

Skuespilleren Morten Grunwald medvirker også på kurset. Han har en af hovedrollerne i Bille Augusts nye film ”Stille hjerte”, der vises på stort lærred i Rødding Bio. Filmen handler om en families dilemmaer og svære overvejelser i forbindelse med moderens ønske om at dø. Filmen følges op af interview-samtalen ”Når lyset slukkes”, hvor Grunwald nok også kommer med lysglimt fra sin imponerende karriere i dansk teater- og filmliv, blandt andet som Benny i Olsen-banden.

Der vil endvidere i skumringstimen være gudstjeneste i Rødding Frimenighedskirke - i lysets tegn. Og tidligere kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen fortæller om ”Design, der får mennesker til at lyse”. Naturens lys og ånd er emnet, når biolog og Kristeligt Dagblad-skribenten Michael Stoltze holder billedforedrag.

Kurset rundes af med festmiddag, hvor komponisten Aksel Krogslund Olesen med musik og sang sætter overskriften ”Der skinner et lys fra en stjerne”. Han og alle medvirkende på Lys i mørket er erfarne foredragsholdere og stærke personligheder. Lysdepoterne forventes at blive fyldt op, når Rødding Højskole slår dørene op, og væsentlige livstemaer belyses på februarkurset Lys i mørket.