kort sagt

Ole Bornedal vil absolut fremstille datidens magtfulde mennesker som idioter, der spillede hasard med Danmark. Det forekommer mig overdrevet og utroværdigt.

Til gengæld er jeg helt sikker på, at Bornedal med ”1864”-serien abonnerer på en nutidig ideologi, som er idiotisk og spiller hasard med det danske samfund.

Den nye oversættelse af Det Gamle Testamente er allerede blevet mødt med kritik. Blandt andet har man brokket sig over, at Noas Ark er blevet udskiftet med en båd. Ingen nulevende dansker har nogensinde oplevet at blive transporteret fra én havn til en anden i en ark, så denne fjernelse er fuldt ud på sin plads. Glosen er uforståelig ud fra moderne sprogbrug.

Mere diskutabel er afløseren. Et læserbrev den 25. oktober hævder, at ”et mindre fartøj kaldes en båd, og et stort fartøj kaldes for skib”. Denne skelnen er ikke korrekt. I gamle dage kunne man tage båden fra København til Aarhus eller Aalborg, og i daglig tale giver det god mening at sige: ”Han tog båden til New York.”

I den nyeste tyske bibeloversættelse (In gerechter Sprache, 2006) har man fundet en mere rammende gengivelse. Man bruger simpelthen glosen ”Kasten”, det vil sige en kasse, om Noas arkitektoniske trækonstruktion.

På dansk har man en glose, der ville kunne gøre udmærket fyldest her, nemlig barkasse - hvis det ikke lige var for den omstændighed, at ordet kan vække uheldige associationer i retning af et indbetalingssted i et værtshus!

Forleden udtalte Kristendemokraternes formand, Stig Grenov, i Kristeligt Dagblad: ”Vi har erkendt, at vi ikke kan gennemføre en lovgivning, der forbyder abort, men forbeholder os retten til at kæmpe for det enkelte barns ret til livet.”

Jeg tror, Kristendemokraterne med dette udsagn er på afveje. Kan man forestille sig noget andet parti have en mærkesag, de ikke selv tror på? Nej, tror man, noget er rigtigt, så gentager man det igen og igen og kæmper med sejr for øje uanset odds. Ellers er det ikke en mærkesag.

Som kristendemokrat bør det være en bønsomsluttet sag at kæmpe for, at ingen børn er underlagt en lov, der tillader, at de slås ihjel. At kæmpe fuldtonet for, at loven afskaffes! Der findes ingen pragmatisk mellemløsning.

Kristendemokraterne har mange vigtige sager, men ingen vigtigere end denne. For børn dør, så længe loven gælder. Partiet må sige sandheden om abort, uanset hvor stor opbakningen er. Politik er ikke det muliges kunst. Politik er at skabe mulighederne! Jeg håber, at nogen i Kristendemokraterne tænker anderledes i denne sag end Grenov.

Jeg er og bliver aldrig tilhænger af Enhedslisten, dog må jeg erkende, at de har fat i den lange ende, når det kommer til forholdet kirke-stat.

I Kristeligt Dagblad den 24. okotober kunne man læse, at hvis Venstre ikke tager sig sammen og kommer til forhandlinger om den nye kirkereform, bliver Enhedslisten budt indenfor.

De kræver, at der også kommer andre ting på bordet, som skal fremvirke løsere bånd mellem stat og kirke. Det eneste rigtige er, at staten ikke på nogen måde må favorisere eller hæve én religion over en anden. Dette er desværre tilfældet i dagens Danmark - så Venstre, kom ind i kampen!

Naturen har en mangfoldighed. Vi mennesker har brug for naturen, og naturen har brug for os. Men hvor er vi mennesker kyniske.

Dyrene og planterne er på stor tilbagegang. De store dyr på vore kontinenter er så udryddelsestruede som aldrig før. Hos de store katte som løverne i Afrika og tigeren i Asien, elefanten, næsehornet og også leoparden er bestanden halveret på 40 år.

Pandaernes tal i Kina er også blevet formindsket. Og hvad med de store hvalarter og skildpadder og andre krybdyr?

Verdensnaturfonden (WWF) arbejder ihærdigt på at redde vor klode (oasen i rummet).

Derfor: Deltag i arbejdet for at redde vor dejlige natur.