85-årig kvalt i sele: Mange demente og få nattevagter

Kommune vil undersøge, hvordan det kunne ske, at 85-årig kvinde blev kvalt i stofsele i sin seng på plejehjem

Torsdag aften blev en ældre kvinde lagt i sin seng af to plejere. Først klokken fem om morgenen næste dag opdagede nattevagten, at kvinden var blevet kvalt.
Torsdag aften blev en ældre kvinde lagt i sin seng af to plejere. Først klokken fem om morgenen næste dag opdagede nattevagten, at kvinden var blevet kvalt.

Familien til en 85-årig kvindelig beboer på et plejehjem i Aalborg sidder dybt rystede tilbage.

For få dage siden blev deres mor, svigermor og mormor fundet død i sin seng, kvalt i den stofsele, som personalet aftenen inden havde spændt hende fast til.

”Min svigermor kom på plejehjemmet for tre måneder siden, fordi hun ikke kunne klare sig selv hjemme længere. Vi havde en forestilling om, at hun ville få kærlig omsorg i den sidste fase af livet. I stedet endte det i et mareridt,” siger Benny Dahl, der er svigersøn til kvinden.

Torsdag aften blev hun lagt i seng af to plejere på plejehjemmet Lollandshus i Aalborg. Klokken fem næste morgen opdagede nattevagten, at kvinden var blevet kvalt, sandsynligvis fordi hun havde forsøgt at vriste sig fri.

Sagen vækker opsigt både blandt politikere og eksperter i ældre og demens. I Alzheimerforeningen siger direktør Nis Peter Nissen, at når en dement spændes fast med sele, bør vedkommende overvåges hele natten.

”Jeg sætter spørgsmålstegn ved, om loven er overholdt her,” siger Nis Peter Nissen.

Ifølge svigersønnen, Benny Dahl, var familien blevet spurgt af de ansatte på plejehjemmet, om det var i orden, at de benyttede en sele til den urolige kvinde om natten.

”Men vi er jo ikke fagpersoner og kunne kun sige, at hvis de syntes, at det var nødvendigt, så skulle de gøre det,” siger han.

Dødsfaldet er anmeldt til politiet, og i Ældresagen mener seniorkonsulent Margrethe Kähler, at sagen er så alvorlig, at den muligvis kan ende med en straffesag.

Hun henviser til en sag fra 2000, da en nattevagt på et plejehjem i Gentofte Kommune blev straffet med betinget fængsel og en bøde på 2000 kroner for at have efterladt en dement beboer i en sele på et toilet. Desuden blev to aftenvagter idømt dagbøder.

De ansatte blev dømt efter straffelovsparagraf 250, der blandt andet taler om at hensætte en person i en hjælpeløs tilstand, der kan medføre døden.

Både Margrethe Kähler og Nis Peter Nissen fra Alzheimerforeningen mener, at kvindens død kan skyldes, at mange plejehjem er dårligt bemandet om natten. For eksempel kom det for nylig frem, at der på et plejecenter i Odense var tre til at varetage plejen af 130 beboere. Underbemandingen er problematisk, fordi de fleste beboere på plejehjem er demente, som ofte er urolige om natten.

Aalborg Kommune har indledt en uvildig undersøgelse. Jan Nielsen, direktør i ældre- og handicapforvaltningen, afviser, at kvinden var overladt til sig selv om natten.

”Der blev ført opsyn med den pågældende beboer - også i løbet af natten, men vi skal naturligvis have afklaret, om alle regler er overholdt,” siger Jan Nielsen.